Čuli ste za Džingis-kana, a za NJEGOVU ČUKUNUNUKU?! Malo je falilo da i ona pokori svet!

U 13. veku, kada su Centralnom Azijom vladali moćni kanovi, pojedine žene su uspevale da se nametnu društvu u kojem su jahanje i rukovanje lukom i strelom bili važniji od sirove snage. Kutulun je bila izuzetno vešta i u jednom i drugom.

Kutulun
Wikipedia

Kutulun je bila mongolska princeza, najpoznatija ćerka Kaidu-kana, moćnog vlarada Centralne Azije čija se država prostirala od zapadne Mongolije do Amu Darje i od srednjosibirske visoravni pa sve do Indije.

Kutulun je bila čukununuka slavnog osvajača Džingis-kana! Ona i njena porodica živeli su u 13. veku u vreme kada su na dvorovina kanova i žene mogle da postanu uvaženi članovi društva dokle god znaju da rukuju lukom i strelom i jašu. Kaidu-kan je ćerku naučio i jednoj i drugoj veštini i često je vodio sa sobom u ratne pohode. O njenoj veštini i hrabrosti pisao je i Marko Polo.

Kutulun nije bila samo neustrašivi konjanik nego i jedna od najboljih rvača koje su Mongoli ikad videli! Omiljena taktika u borbi joj je bila da uhvati neprijateljskog vojnika i odjaše sa njim. Marko Polo je pisao da je to radila tako vešto, kao što “soko hvata ptičicu”.

Priča kaže da se ova ratnica zarekla da će se udati samo za muškarca koji uspe da je pobedi u rvanju. Borila se s mnogim, a kada bi pobedila, uzimala bi sve konje svojih prosaca. Marko Polo navodi da je Kutulun imala oko 10.000 konja.

Ipak, nakon što su politički neprijatelji njenog oca počeli da govore o navodnom incestu između nje i oca zbog koga ona zapravo ne želi da se uda, Kutulun je, kako bi zaštitila porodično ime, izabrala muža i udala se za njega bez da su se prethodno borili. Ime njenog izabranika nije sa sigurnošću poznato današnjim istoričarima i varira od izvora do izvora.

Od sve dece Kaidu-kana, Kutulun mu je bila omiljena. Osim što ga je pratila u borbama, ona je bila i očeva savetnica i politički saborac. Prema tvrdnjama nekih istoričara, Kaidu je želeo da je proglasi za svog naslednika, ali u tome nije uspeo zbog protivljenja muških rođaka, pre svega, sinova kojih je imao čar 14.

Kada je 1301. Kaidu-kan umro, Kutulun je ostatak života posvetila čuvanju groba svog voljenog oca. Istorija je pokazala da ga nije mnogo nadživela – mongolska princeza-ratnica umrla je već 1306. iako nije poznato pod kojim okolnostima. Imala je samo 46 godina.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!