REKVIJEM ZA PRIRODU: Poslušajte pesmu koja dočarava izumiranje šuma tokom poslednjih 100 godina

Drveće
Freedigitalphotos.net/moggara12

U trominutnoj melodiji prikazano je 100 godina menjanja klime na Aljasci i izumiranje jedne od najlepših vrsta kedrovog drveta na svetu.

 

Dva naučnika sa Stanford univerziteta iz SAD-a koji su istraživali menjanje klime i posledice toga procesa na Aljasci koje se ogledaju u nestanku mnogih biljnih, a samim tim i životnjiskih vrsta, želeli su da prikažu taj stogodišnji proces kroz muziku od 3 minuta.

Ova melodija, kako Hafingston Post navodi,  ima za cilj da pokaže cvrkut ptica i buđenje života kao i životne cikluse u šumu u njihovom jeku pre nego što nastupi gašenje koje postaje odlika Aljske na kojoj će možda za još sto godina ostati samo najizdržljiviji organizmi koji ne zavise od visokog drveća koje nestaje. Zbog kiselih kiša, klimatskih promena i seče prvi na udaru je bio žuti kedar, planinska kukuta i obalski bor specifičan za zemlje koje izlaze na obalu severnih mora i okeana.

Na snimku koji vam prilažemo klavir svira za žuti kedar, violina i viola za planinsku kukutu, klarinet simbolizuje obalski bor, a čelo i bas Sitkansku smreku, drvo koje raste u Severnoj Americi isključivo na obali Pacifika, a koje takođe izumire.

Prelepo!