DA LI POSTOJI život izvan Zemlje? NASA OTKRIVA: Pronađeno sedam planeta, tri u “naseljivoj zoni” (VIDEO)

nasa
printscreen

Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su naučnici Američke svemirske agencije (NASA).

 

Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija (Akvarijus), samo 40 svetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Tri planete se nalaze u takozvanoj “naseljivoj zoni” gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu “naseljive zone”.

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvek noć dok je na drugoj dan.

NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocenio je da otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

Ima 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji, a to je mnogo – kazao je Žilon.

Egzoplanete – planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva za pronalaženje vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

Prošle godine NASA je pronašla dve nastanjive planete nalik Zemlji

Jedna od njih – Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.loading...