DA LI SE SA ZEMLJOM IGRAMO BOGA? Klimatolog priznao da je ‘prestravljen’ tehnologijom koju razvija

Samo Britanci su u poslednjih godina potrošili oko 8.5 miliona dolara kako bi usporili uticaj globalnog zagrevanja. Jedan od naučnika koji radi na ovom projektu zapanjio je javnost rekavši da je 'prestravljen' futurističkom tehnologijom koju razvijaju.

Doktor Metju Votson, glavni istražitelj 2,8 miliona vrednog projekta koji treba da, upumpavanjem određenih hemikalija u atmosferu, reflektuje sunčeve zrake, kaže da će ova tehnologija biti neizbežna ako čovečanstvo ne uspe u borbi protiv globalnog zagrevanja, piše Dejli mejl.

Ovaj naučnik je u nedavno intervjuu zapanjio stručnu javnost izjavivši da je „prestravljen” tehnologijom koju i sam koristi i u čijem razvoju učestvuje.

– Lično, mene ove stvari prestrašuju. Iako je već sada jasno da će prilikom primene ove tehnologije temeratura pasti, verovatnoća da napravimo grešku je znatna – izjavio je dr Votson.

A posledice bi mogle biti fatalne – promena ciklusa kiše na Zemlji, suša koja se širi svetom i ozonski omotač koji je oštećen tako da se više ne može popraviti.

– Identifikujući ove rizike nadamo se da ćemo uspeti da izvagamo da li borba protiv klimatskih promena donosi više štete nego koristi – kaže naučnik.

Sa druge strane, čak i on tvrdi da bi bilo „neetično” ne isprobati ovu tehnologiju.

– Ako ikada primenimo ovu tehnologiju, to će biti najbliže što ćemo ikada doći upravljanju Zemljom. To je prekretnica za našu planetu i prirodu i iz korena će promeniti način na koji sedam biliona ljudi interaguje sa svetom. Ipak, nisam siguran da će sistem biti moguće kontrolisati na način na koji mi želimo – kaže naučnik.

Ovih dana biće objavljeni rezultati projekata na kojima je učestvovao dr Votson. On ističe da je sreće što je svaki od njih još godinama daleko od primene u praksi.

U suprotnom, kaže, nije siguran šta bi od Zemlje ostalo.