DA LI STE ZNALI? Bez OVIH IZUMA drevnog Egipta ne bismo mogli da zamislimo dan

egipat
print screen/youtube.com

Egipatska civilizacija, koja se razvijala više od 3000 godina, ostavila je za sobom neizbrisive tragove.

Njeni smo dužnici za mnoga oruđa koja i danas koristimo.

Papir

 

Biljka papirus, korišćena još od vremena Prve dinastije, koja raste u močvarama oko delte reke Nil, bila je savršena igračka Egipćanima. Kasnije, oko 3000. godine pre nove ere, počelo se sa korišćenjem vlaknastih stabljika papirusa radi pravljenja čvrstih i izdržljivih traka na kojima se pisalo, što predstavlja preteču današnjeg papira.

Kondom 

Egipatsko slikarstvo je već oko 3000. godine pre nove ere prikazivalo muškarce sa nečim što je slično današnjem kondomu, ali izgrađeno od životinjskih creva ili kože. Izgled je praktično isti, ali se ne može sa sigurnošću reći da se koristio kao kontraceptivno sredstvo, ili ipak kao deo obreda.

Kozmetika

 

Stari Egipćani bili su nadaleko poznati po održavanju lične higijene i nege. Šišali su se, brijali i čak su se šminkali i koristili ajlajner. Veoma su pazili na oralnu higijenu, pa su koristili štapiće koji su naličili četkici za zube premazane mentom, cimetom, medom i smolom radi održavanja svežeg daha.

Solarni kalendar

 

Prvo su koristili lunarni, ali su shvatili da nije dovoljno precizan i izmislili su sunčev ili građanski kalendar. Bio je sačinjen od 12 meseci sa po 30 dana i dodatnih pet dana na kraju, što predstavlja šablon koji se ne razlikuje mnogo od današnjeg modela.

Asfaltirani putevi

 

Nastali su iz potrebe Egipćana da prevezu velike količine kamenih blokova od kamenoloma do piramida i hramova. Tako su počeli da se grade putevi izgrađeni od krečnjaka i peščara kombinovani sa okamenjenim drvetom.

Ortopedija

 

Zanimljivo je to da su prve proteze pronađene u Egiptu. Najstarija datira od vremena Pete dinastije (2400. godine pre nove ere) i u pitanju je vrsta longete koja je pomagala oko preloma. Druga, malo savremenija proteza korišćena je za nožni palac, i datira otprilike iz 600. godine pre nove ere.