Da li znate tradiciju? Evo zbog čega zapravo pravoslavni SVEŠTENICI I MONASI UVEK NOSE BRADU

Patrijar Pavle
Wikipedia/Dozetdarko

Bradu mnogi muškarci danas nose kao modni detalj, ali za sveštenike i monahe Srpske pravoslavne crkve ona je mnogo više od toga i predstavlja odraz tradicije duge vekovima.

 

Dok katolički sveštenici retko nose bradu, ona je neka vrsta zaštitnog znaka njihovih kolega sa Istoka.

Brada koju nose sveštenici i monasi pravoslavnih crkava neodvojivi je deo njihovog crkvenog identiteta i ima dugu tradiciju

U starozavetnoj knjizi Levit imamo scenu u kojoj Mojsije miropomaže glavu svog brata Arona ustanovljavajući na taj način službu sveštenstva. Miro se slivalo Aronu niz bradu, a brada koju današnji sveštenici nose je simbol ovog obreda – priča za Dnevno.rs otac Nikolaj.

 

Foto: Wikipedia/Brian Snelson

Sličan simbol predstavlja i epitrajilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala i bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu – krštenja, opela, ispovedanja…

– Osim ovoga, stari crkveni spisi kazuju i da je brada ukras muškarca i simbol muškosti. Njeno brijanje predstavlja sramoćenje čoveka. U 3. knjizi Mojsijevoj stoji: “Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje” čime se sveštenim licima faktički zabranjuje da se briju – objašnjava otac Nikolaj i dodaje da je bradu nosio Isus Hrist, kao i svi njegovi apostoli.

Za kraj, naš sagovornik dodaje još i ovo  – sveštena lica bi trebalo da nose “pune” brade, bez estetskih oblikovanja i sređivanja koja prate današnje modne trendove.