Da li znate tradiciju? Počeo je BOŽIĆNI POST, a postoji JEDNA STVAR važnija od uzdržavanja od jela i pića

Crkva
Wikipedia

Za sve pravoslavne vernike danas je veliki dan - u ovaj utorak počinje Božićni post. Hrišćani će se u narednih šest nedelja uzdržavati od mrsne hrane, ali i loših misli i dela, a sve kako bi dušu i telo pripremili da dolazak najradosnijeg praznika - rođenja Hristovog tj. Božića.

 

Post je voljno uzdržavanje od hrane, loših misli i strasti u određenom vremenskom periodu. Poznat je još od davnina i nije isključivo vezan za hrišćansku tradiciju. Može da bude potpuni – kompletno uzdržavanje od hrane, ili delimični – uzdržavanje samo od nekih jela i pića.

Hrišćani veruju da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. I svi kasniji mučenici i svetitelji živeli su po ovim pravilima. Crkva i danas veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša.

Srpska pravoslavna crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove – Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu (12. jula) i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice (28. avgusta).  

Prema verovanju, pripreme za Božić, koji pravoslavni vernici proslavljaju 7. januara, počinju upravo danas, otpočinjanjem posta. One su potpune ako vernik, na kraju šestonedeljnog posta, pristupi svetim tajnama – ispovesti, pokajanja i pričešća.

Međutim, post nije, kako to laici obično misle, samo uzdržavanje od hrane i pića! Mnogo više, reč je o odricanju od zlih misli, želja i dela. Post ima, u prvom redu, duhovni smisao, a telesni post je samo pomoćno sredstvo za borbu protiv strasti i grehova kakav je gordost koja se smatra korenom svakog daljeg zla. Crkveni oci propovedaju da postom “mi ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti”.

 

Kako Srbi proslavljaju poslednji dan pre posta možete pročitati KLIKOM OVDE!

Zato, pre nego što za sebe kažete da ste hrišćanin koji redovno posti, dobro razmislite o ovome: Da li ste danas učinili neko dobro delo? Jeste li ste se jutros pomolili? Da li ste pružili ruku neznancu u nevolji? Da li za sebe zaista možete da kažete da živite prema hrišćanskim vrlinama?

Tek ako je odgovor na svako od ovih pitanja potvrdan, vaš post je pravi – kako telesni, tako i duhovni i u sreći i zdravlju – mirne duše i pročišćenog tela, možete da za šest nedelja proslavite rođenje Hristovo.