DA LI ZNATE TRADICIJU? Svi to rade, ali evo zašto na grobove u Srbiji nikada ne treba POSTAVLJATI CRNE PLOČE

Svako vreme nosi neke svoje običaje. Međutim, kada je u pitanju sahranjivanje, poslednjih decenija javila se i jedna praksa koja nema baš nikakve veze sa srpskom tradicijom i većini poznavalaca tematike smeta - postavljanje mermernih ploča umesto krstova na grobu.

Wikipedia/Pucarevic

Groblja u Srbiji prilično su raznolika i šarolika mesta. Tu se može videti čitava plejada različitij nadgrobnij “dizajnova” pa ima crnih i belih ploča, srca, petokrakih zvezda, a neki idu toliko daleko pa prave grobove i u oblicima – automobila, šahovskih figura, pokojnika… Običnih krstova sve je manje!

JEZIVA TRADICIJA KOJA I DALJE ŽIVI: Deo Srbije u kome je i dalje POTPUNO ZAKONITO SAHRANITI POKOJNIKA U DVORIŠTU

Centralno Groblje
Dnevno.rs/Petar Marković

Crne vertikalne i horizontalne ploče, koje su postale trend u poslednjih 50 godina, nemaju nikakve veza sa srpskom kulturom i, istorijski, zapravo su se prvo koristile na katoličkim grobljima. U osnovi pravoslavnih grobova uvek je bio samo krst.

Stručnjaci procenjuju da nadgrobnih spomenika koji simbolišu deo istorije i kulture Srba, danas na grobljima ima u promilima.

TRADICIJA KOJU CRKVA ZABRANJUJE: Ove običaje prema pokojnicima poštuju svi, a zapravo su POTPUNO POGREŠNI

Zabeleženo je i to da je u prošlosti u Srbiji popisano oko 2.000 crteža različitih nadgrobnih spomenika, u čijoj osnovi je uvek bio krst. Bilo je tu i floralnih motiva, ali osnova je uvek bila ista – krst kao mesto oko koga se pravoslavci sabiraju. Ovi grobovi u prošlosti su se uglavnom pravili od kamena peščara, a ne mermera kako je danas skoro isključivo pravilo.

Da li znate tradiciju? Evo zbog čega se zapravo SVEŠTENICIMA LJUBI RUKA

Razlozi za činjenicu da Srbi za svoje preminule danas češće biraju crne ploče, umesto krstova većina traži u finansijama. Ploča je jeftinija od isklesanog nadgrobnog obeležja.

A to svakako nije način da se odužimo ni našim precima ni tradiciji, zar ne?loading...