DA NAM JE DANAS JEDAN OVAKAV! Ovu anegdotu iz života kralja Petra i danas PREPRIČAVAJU BANKARI širom Srbije

Kralj Petar I
Wikipedia

Vreme njegove vladavine obeležio je i nastanak prvih demokratskih institucija u Srbiji. Važio je za poštenog i dobrog čoveka blage naravi. Zvali su ga i "Oslobodilac" i "Stari kralj", a od milošte i "Kralj Pera" jer je među običnim svetom bio neverovatno voljen. Anegdote i legende iz njegovog života i danas se rado prepričavaju. Ovo je jedna od njih.

 

Period vladavine kralja Petra I Karađorđevića vezuje se za procvat građanskih prava i sloboda, kao i stvaranje građanskog društva u Srbiji.

Malo je ipak poznato da je ovaj kralj živeo samo od plate koju je za svoj “rad” dobijao od Vlade.

Tako se dogodilo da je za udaju svoje ćerke kralju Petru hitno bilo potrebno 200.000 dinara. Za pomoć se obratio Lazi Pačuu, tadašnjem ministru finansija.

Zvučni neverovatno, ali priča kaže da kralj toliku sumi nije imao. Smislio je da uzme novac iz državne kase odmah, a da mu se iznos posle odbija mesečno od plate. Ovaj predlog ministar je odbio!

Ne može! Umre kralj, ne daj Bože, a smrtan je kao svi mi. Ko će onda da vrati dug državnoj kasi?! Zna se, Laza! Ili, političari nateraju kralja da abdicira. Ko će da plati dug?! Opet Laza – ovako je ministar obrazložio svoju odluku.

Gospodin Laza je savetovao kralja da podigne kredit, jer Vlada jedne države nije tu da ispunjava želje vladara.

Priča kaže da je kralj Petar nije naljutio već je novac zaista uzeo od banke. Laza Paču ponudio je da mu bude žirant.