DAMA BEZ BLAMA: Lepotica koja je u istoriju ušla iz NAJSKANDALOZNIJEG mogućeg razloga

Kada je francuski dizajner Luis Reard predstavio u Parizu dva mala parčeta tkanine koja su mogla da stanu u kutiju šibica i to smelo nazvao – kupaći kostim, nijedna žena nije želela da ga ponese. Da pokaže koliko je zapravo njegov izum dobra stvar, Reard je morao da angažuje – egzotičnu plesačicu.

Svoj minimalni kupaći kostim koji je “više otkrivao nego pokrivao” Reard je nazvao – bikini. Petog jula 1946. godine, kada ga je predstavio na bazenu “Molitor” u Parizu, izazvao je pravi modni skandal.

Rear nije mogao da nađe nijednu manekenku koja bi pristala da ponese njegov bikini. Na kraju je “atomski kupaći”, kako ga je reklamirao njegov tvorac, zvanično predstavila 19-godišnja egzotična plesačica pariskog kazina Mišelin Bernardini.

Wikipedia

Kako je ova djevojka kasnije izjavila, nije joj bio problem da se u javnosti pojavi “razgolićena” jer je i inače tako nastupala.

Za razliku od dotadašnjih dvodelnih kupaćih kostima koji su pokrivali stomak, bikini je otkrivao pupak, a poprilično i žensku zadnjicu i butine. Skandal je bio neizbežan.

U Evropi, pod pritiskom katoličke crkve, italijanska, španska i belgijska vlada zabranile su prodaju bikinija. U Francuskoj, maleni kupaći je bio zabranjen na plažama Atlantika, ali ne i na Mediteranu.

Ipak, Mišelin je postala zvezda, naročito među muškarcima. Samo nakon prve promocije primila je preko 50.000 pisma fanova širom sveta sa ponudama koje su varirale od nepristojnih do bračnih.

Iskoristivši slavu koju je stekla, ova smela devojka se preselila u Australiju i zaposlila u pozorištu. Kasnije se udala za američkog vojnika i preselila u Ameriku gde je radila kao glumica sve do 1970. godine.

Javnost je u međuvremenu zaboravila na nju, ali ne i na bikini koji je postao neizostavni modni detalj na svima plažama sveta sve do današnjih dana.