Dama za volanom: NAJVEŠTIJI VOZAČ u starom Beogradu bila je JEDNA ŽENA (FOTO)

Terazije
Arhiva

Uprkos tome što pripadnicama lepšeg pola nije bilo uobičajno da manipulišu automobilskim volanom, jedan od najtalentovanijih i najveštijih vozača u međuratnom Beogradu bila je žena!

 

Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i rođenjem rumunska princeza, bila je jedna od najtalentovanijih i najveštijih vozača u međuratnom Beogradu, uprkos tome što je bila dama, i što pripadnicama lepšeg pola nije bilo uobičajeno da manipulišu automobilskim volanom.

Jedna od priča vezana za kraljicu bila je kako je na veridbu sa Aleksandrom Karađorđevićem došla u vozilu marke “delaž” tako što je sama vozila od Bukurešta do Beograda, pišu Novosti.

Ovu priču Novostima je ispripovedao Bratislav Petković, osnivač Muzeja automobila, koji skreće pažnju na jednu životnu ironiju koja je ispratila kraljičin život. Naime, njen potonji muž je ubijen u atentatu u Marselju upravo u vozilu “delaž”.

– Naša kraljica je jednom vozila čak do Pariza. Bila je veoma umešan vozač, potogovo ako uzmemo u obzir koliko su putevi onog vremena bili loši –  podseća Petković.

Istina, u Beogradu tridesetih godina prošlog veka bilo je svega desetak žena vozača, i one su, sasvim prirodno, bile iz dobrostojećeg sloja sugrađana.

Još jedna dama bila je simbol ženske emancipacije toga doba, a njeno ime bilo je Anđa Bunuševac. Na motociklu sa prikolicom je ovekovečio legendarni Aca Simić, tako da je dugo bila simbol temperamentne dame kojoj upravljanje tako moćnom spravom ne predstavlja nikakav problem.

Aleksandrov “Pakard”

U muzeju automobila postoji i podatak da kralj Aleksandar nije bio vozač, da ga je, kako doliči tokom protokola uvek vozio neko drugi, a da je sačuvana samo jedna priča o kralju za volanom.

– To je, navodno, bilo u okviru dvorskog kompleksa. Danas je tamo Stari dvor, u kojem je Skupština grada, a nekada je ceo prostor oko Pionirskog parka bio ograđen i zatvarao je taj prostor. Kralj je kao dete vozio električni automobil-igračku koju je pravila prestižna firma “pakard” i tako je, ipak, ostao podatak da je Aleksandar Karađorđević bio za volanom – priča Petković.