Dan kada je Mesec sijao kao zvezda (VIDEO)

Udar velikog meteorita u površinu Meseca prošle godine izazvao je najsvetliju lunarnu eksploziju ikada viđenu, kažu naučnici. Snimak udara meteorita se dogodio 11. septembra 2013. godine, a predstavljen je tek danas.

Snimak udara meteorita koji se dogodio 11. septembra 2013. a predstavljen tek danas, prikazuje bljesak gotovo podjednako vidljiv kao Severnjača.

To znači da su udar meteorita mogli da vide svi na zemlji koji su u 20:07 h prema Griniču gledali u nebo.

– U tom trenutku shvatio sam da sam svedočio izuzetno retkom i izuzetnom događaju – kaže Hose Madiedo, profesor na Univerzitetu u Huelvi.

Madiedo je primetio sudar koristeći dva teleskopa na jugu Španije, koji su deo Sistema za detekciju i analizu udara u Mesec – MIDAS opservatorije.

Meteorit je udario brzinom od neverovatnih 61.000 km/h i napravio krater od oko 40 metara prečnika u basenu poznatom kao Mare Nubium.

Naučnici smatraju da je meteorit bio težak oko 400 kg i imao između 70 i 137 cm u prečniku.

Da je meteorit ove veličine krenuo ka Zemlji, mogao je da stvori spektakularan prizor na nebu, a verovatno ne bi predstavljao pretnju ljudima, kažu naučnici.

Međutim, Mesec nema atmosferu, zbog čega je podložan ovakvim udarima.

Energija oslobođena u pomenutom udaru može se porediti sa eksplozijom 15 tona TNT i barem tri puta je moćnija od prethodnog najsnažnijeg udara zabeleženog 17. marta 2013.

Tada se meteorit kretao brzinom od oko 90.000 km/h i ostavio krater prečnika 20 metara.

Obično bljesak svetlosti oslobođene prilikom ovakvih udara traje svega delić sekunde, ali Madeido je video sjaj u trajanju od osam sekundi, što je najduži do sada zabeleženi bljesak usled udara.

Od 2005. NASA program za praćenje udara meteorita u Mesec zabeležila je više od 300 događaja.loading...