DAN NESREĆNOG SRPSKOG DESPOTA: Od svih vladara, današnji svetitelj imao je NAJTUŽNIJU SUDBINU kod nas

Kod Srba postoji više legendi o despotu Stefanu Brankoviću, nesrećnom kralju i svetitelju. Jedni kažu da je olako odustao od prestola. Drugi da je bio poslednji vladar koji je iskreno branio Srbiju.

Depost Stefan Branković
Wikipedia/Kolaž

Pravoslavna crkva danas se seća Svetog Stefana, Despota srpskog, sina Đurađa Brankovića i Irine Kantakuzin. Stefan Branković bio je srpski despot koji je od najranije mladosti bio uključen u političke intrige i očajničku borbu naroda protiv turske vlasti.

Njegov otac, Đurađ Branković bio je prinuđen da ćerku Maru da sultanu Muratu II za ženu, a kasnije su na turski dvor poslati i Stefan i njegov brat Grugur kao taoci. Ostatak života je proveo u večnom mraku jer su ga Turci u znak odmazde oslepeli.

Despotsku vlast nad Srbijom primio je 1458. godine nakon smrti brata Lazara. Vladao je zajedno sa snajom i odmah po stupanju na despotski tron, suočio se sa najezdom Turaka koju je Mehmed II pripremali još ranije. Sa sobom su vodili Stefanovog slepog brata – Grgura Brankovića, u nameri da ga postave na despotski presto. Jednom kada je napad počeo ostali su neosvojeni samo Golubac i Smederevo.

Stefan je pomoć potražio od Ugara. U takvim okolnostima Srpska despotovina je počela praktično da se predaje, prepuštajući svoje zemlje tuđinima da je brane. Ipak, despot nije imao izbora.

Ovu situaciju je iskoristio bosanski kralj Stefan Tomaš koji je ponudio da se njegov sin Stefan Tomašević oženi ćerkom umrlog despota Lazara i tako u miraz dobije i srpsku despotovinu. Despota Stefana niko nije ni pitao i on je bio prinuđen dan napusti Srbiju.

Do kraja života potucao se po evropskim dvorovima, bolestan i u bedi, moleći za pomoć. Sve do smrti je živeo od milostinje koju su mu slali Mlečani, Dubrovčani i papa. Umro je 9. oktobra 1476. sam i zaboravljen u zamku Beograd kod Udina.

VUK NIJE IZDAO NA KOSOVU! Do smrti se borio protiv Turaka, a tužna sudbina zadesila je ČITAVU NJEGOVU PORODICU

Smederevo
Wikipedia/Mihailo Fostikov

Njegove mošti Turcu su zapalili zajedno sa manastirom Krušedolom 1716. godine. Ostatak moštiju mu počiva u obnovljenom manastiru na Fruškoj gori.

Kod Srba postoji više legendi o nesrećnom kralju. Jedni kažu da je olako odustao od prestola. Drugi da je bio poslednji vladar koji je iskreno branio Srbiju. Kako bilo, danas bi svaki vernik u svojoj molitvi trebalo da se seti ovog vladara i zamoli Boga za milost.

Legenda iz okoline Dečana kaže da se Despot Stefan tu umio na lekovitom izvoru kraj manastira i odmah progledao. Slično je i predanje iz Ovčeg polja, gde i dalje narod dolazi i umiva se jer se veruje da ta voda može da isključi svaku bolest.