DAN UČENIH LJUDI: Ako želite napredak ČIM USTANETE ODVOJITE MINUT ZA OVO i gledajte kako vam se život menja

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetog mučenika i arhiđakona Evpla, svetitelja koji je živeo na Siciliji krajem 3. veka.

WIkipedia

Iz života Svetog Evpla ostalo je zabeleženo da je bio đakon u Katani Sicilijskoj gde je u to vreme živeo značajan broj hrišćana. Čuvši da se Hristovo učenje na tom ostrvu brzo širi, car Dioklecijan poslao je izvesnog vojvodu Pentagura, da uništi sve hrišćane koje tamo nađe.

Međutim, kada je stigao na Siciliju, Pentagur ne nađe nijednog vernika jer su se svi na vreme sakrili. Tada neko optuži Svetog Evpla da ga je video kako okoli “ide s nekom knjigom kod tajnih hrišćana, i čita im tu knjigu”.

Sveti arhiđakon Evplo
Wikipedia

Nakon ovoga, svetitelja podvrgoše strašnim mukama. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se prema predanju rugao: “Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće”.Ta knjiga zapravo je bilo sveto Jevanđelje i Rimljani zbog toga uhapsiše Evpla, obesiše mu knjigu o vrat i odvedoše ga u tamnicu gde je izgladnjivan nedelju dana.

Po predanju,kada su Svetog Evpla izveli na gubilište, on je otvorio Bibliju i počeo da čita iz nje okupljenom narodu. Čuvši njegove reči i videvši kako istrajno strada zbog svojih uverenja mnogi poverovaše u Hristovo učenje i postadoše hrišćani.

Prema istorijskim zapisima Sveti mučenik i arhiđakon Evplo postradao je 304. godine, a njegove čudotvorne mošti danas leže u jednom selu blizu Napulja zvanom Vico della Batonia.

Stari Svetog Evploa smatraju zaštitnikom “ljudi od pera”, učenjaka i mislilaca koji često stradaju zbog svojih stavova i uverenja. Veruje se da ovaj mučenik bdije nad njima i da će pomoći svakome ko mu se obrati ovom molitvom:

“Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.”

Takođe, predanje kaže da ujutru čim ustanu, žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći, kako bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.