Božićna česnica mesi se na Badnje veče ili na Božićno jutro, a kada se svi ukućane okupe oko praznične trpeze onda se lomi i jede.
Najveći broj ljudi će neizostavno u hleb staviti novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.
Ono što je bitno je da svakako svaki član porodice mora da pojede svoj deo česnice, bio u njemu novčić ili ne, kako bi svi članovi domaćinstva imali snagu i zdravlje.
A ako ste vi pronašli novčić, verovatno ste ga smestili negde gde ćete ga čuvati i tako pogrešili. Jer, prema običajima, novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva se do sledećeg Božića, jer se veruje da će srećnik koji ga je izvukao biti srećan i bogat cele godine.
Inače, u nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.