Danas zvuči ludo, ali Narodno pozorište nije bilo planirano na Trgu republike već na OVOM MESTU

narodno pozoriste
Petar Marković

Malo Beograđana danas zna da, kada su gradske vlasti rešile da u srpskoj prestonici konačno podignu stalnu zgradu Narodnog pozorišta, njihov prvi izbor uopšte nije bio današnji Trg republike!

 

Želja da Beograd dobije stalno, profesionalno pozorište, rodila se još u prvi decenijama 19. veka. Ipak, burna događanja na ovim prostorima i stalna politička previranja, konstantno su odlagala snove umetnika, pa je Narodno pozorište u Beogradu osnovano tek 1868. godine.

Ono je najpre bilo smešteno na privremenoj lokaciji u tadašnjoj Kosmajskoj ulici na broju 51, u gostionici „Kod engleske kraljice“ gde je prvobitni ansambl i odigrao svoju prvu predstavu – „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka. Bio je 22. novembar 1868. godine i taj se datum danas slavi kao Dan pozorišta.

Ipak, još pre toga postojala je ideja o izgradnji velelepne zgrade u koju bi se trajno uselilo pozorište i koja bi tako postala centar kulturnog života prestonice. Sredinom 19. veka organizovano je i sakupljanje dobrotvornih priloga za izgradnju i skupljena je solidna količina dukata.

Međutim, prvobitna lokacija pozorišta uopšte nije trebalo da bude današnji Trg republike! Prema projektu italijanskog arhitekte Josifa Kasana zidanje pozorišnog zdanja je počelo na Zelenom vencu 1852. godine.

 

Međutim, skoro odmah su se pojavili problemi. Ova oblast je odvajkada bila podvodna, pa su kiše i slivanja započete temelje konstantno činile nestabilnim i nepouzdanim. Stalno isušivanje terena je zahtevalo mnogo novca sa kojim je Grad još u ono vreme kuburio i od projekta se, najzad, odustalo.

Ovaj neuspeh je odložio uspostavljanje beogradskog Narodnog pozorišta za gotovo pune dve decenije. Konačno je knez Mihailo 1868. godine odlučio da se pozorišna zgrada podigne na mestu turske Stambol kapije koja je zbog toga srušena. Zgrada je završena 1869. godina, a uskoro je čitav trg ispred građevine dobio ime Pozorišni trg.

I tako je “rođen” novi centar Beograda.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!