Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i trenutno su u toku radovi na širokom otkopu koji će potrajati nekoliko dana. Ovu vest potvrdio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je naveo da će Zavod utvrditi narednih dana o kakvim je bedemima reč.

– Dalje postupanje zavisi od toga šta će utvrditi stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture – rekao je Vesić.

Rekonstrukcija Trga Republike počela je 22. avgusta, a kraj radova najavljen je za novembar naredne godine.

Podigli je Austrijanci, na loš glas izneli Turci

Wikipedia

Današnji Trg republike i čitav kraj oko njega nekada su bili “daleka periferija” Beograda. Ovde se nalazila jedna od četiri kapije za izlazak iz grada. Kako se nalazila na drumu koji je vodio u pravcu Istanbula (Stambola) po ovome je i dobila ime – Stambol kapija.

Ova građevina se nalazila negde na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu. Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

Beogradska varoš je u 18. i prvoj polovini 19. veka bila oivičena sa četiri kapije postavljene na izlazima iz grada. Pored Stambol kapije, to su bile i Sava-kapija, Varoš-kapija i Vidin-kapija.

Stambol kapiju su napravili Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka. Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac.

Od svih kapija, ova je bila najčvršće zidana, od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

Mesto neviđenje patnje Srba

Tabla na mestu Stambol kapije, na zidu Narodnog pozorišta, Foto: Wikipedia/Goldfinger

U neposrednoj blizini ove kapije, Turci su za vreme svoje strahovlade nabijali na kolac buntovne Srbe, pa je čitav kraj bio na veoma lošem glasu.

Zato i ne čudi što je odmah po uspostavljanju srpske vlasti u gradu, knez Mihailo naredio rušenje Stambol kapije. Uklanjanje objekta je počelo polovinom aprila, a dovršeno je 19. maja 1866. godine.

Već 1868. počela je izgradnja Narodnog pozorišta koje je uskoro postalo simbol ovog mesta, a priča o kapiji je pala u zaborav.loading...