Danima se priča o OTKRIĆU RADNIKA NA TRGU REPUBLIKE, ali istinu o OSTACIMA STAMBOL KAPIJE retko ko ZNA (FOTO)

Prilikom rekonstrukcije Trga republike radnici su pronašli ostatke bedema za koje se pretpostavlja da su ostaci Stambol kapije, glavne kapije Beogradske tvrđave, koju je uklonio knez Mihajlo Obrenović 1866. godine. Ovo je priča o tom zlokobnom mestu.

Wikipedia/Facebook/Kolaž

Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i trenutno su u toku radovi na širokom otkopu koji će potrajati nekoliko dana. Ovu vest potvrdio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je naveo da će Zavod utvrditi narednih dana o kakvim je bedemima reč.

– Dalje postupanje zavisi od toga šta će utvrditi stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture – rekao je Vesić.

Rekonstrukcija Trga Republike počela je 22. avgusta, a kraj radova najavljen je za novembar naredne godine.

Podigli je Austrijanci, na loš glas izneli Turci

Wikipedia

Današnji Trg republike i čitav kraj oko njega nekada su bili “daleka periferija” Beograda. Ovde se nalazila jedna od četiri kapije za izlazak iz grada. Kako se nalazila na drumu koji je vodio u pravcu Istanbula (Stambola) po ovome je i dobila ime – Stambol kapija.

Ova građevina se nalazila negde na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu. Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

Beogradska varoš je u 18. i prvoj polovini 19. veka bila oivičena sa četiri kapije postavljene na izlazima iz grada. Pored Stambol kapije, to su bile i Sava-kapija, Varoš-kapija i Vidin-kapija.

Stambol kapiju su napravili Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka. Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac.

Od svih kapija, ova je bila najčvršće zidana, od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

Mesto neviđenje patnje Srba

Tabla na mestu Stambol kapije, na zidu Narodnog pozorišta, Foto: Wikipedia/Goldfinger

U neposrednoj blizini ove kapije, Turci su za vreme svoje strahovlade nabijali na kolac buntovne Srbe, pa je čitav kraj bio na veoma lošem glasu.

Zato i ne čudi što je odmah po uspostavljanju srpske vlasti u gradu, knez Mihailo naredio rušenje Stambol kapije. Uklanjanje objekta je počelo polovinom aprila, a dovršeno je 19. maja 1866. godine.

Već 1868. počela je izgradnja Narodnog pozorišta koje je uskoro postalo simbol ovog mesta, a priča o kapiji je pala u zaborav.