Ruskinja je decenijama fotografisala stvarni ŽIVOT U LENJINGRADU za vreme komunista, a onda je SAKRILA OVE SLIKE (FOTO)

Lenjingrad
Facebook/Masha Ivashintsova

Kako je izgledao život u Lenjingradu za vreme Hladnog rata? Prošle godine, jedna ćerka je sređivala tavan u staroj porodičnoj kući i pronašla pravo "skriveno blago" nikada pre viđenih fotografija svakodnevice Rusa iz sredine 20. veka.

Maša Ivašintova bila je smeli, moćni i pasionirani ulični fotograf, ali sa jednom “cakom” – nikada nikome nije pokazala svoja dela.

– Naravno da sam znala da moja mama fotografiše. Ipak, ono što me je uvek čudilo je činjenica da ni sa kim nije htela da podeli svoj rad, čak ni sa najbližom porodicom – napisala je Mašina ćerka Asja na sajtu koji je nedavno osnovala, a koji je posvećen fotografijama njene majke.

Maša je rođena u aristokratskoj porodici kojoj je nakon Oktobarske revolucije sve oduzeto. Kao mala se školovala da bude balerina, ali je kasnije zarađivala kao pozorišni kritičar. 

Skoro 40 godina – između 1960. i 1999. ona je fotografisala kraj u kome je živela i svakodnevicu kakvu je videla u gradu koji se tada zvao Lenjingrad. Ali, umesto da odštampa i pokaže svoj rad, iz neznanih razloga je rešila da negative stavi u kutije i sve ih sakrije na tavanu.

Jevrejski fotograf ZAKOPAO JE OVE SLIKE DA IH NACISTI NE NAĐU! Prizori na njima SLOMIĆE VAM SRCE (FOTO GALERIJA)

Tek 2017. njena ćerka Asja, koja i danas živi u porodičnoj kući, počela je sa renoviranjem i tada je rešila da sredi tavan. Ono što je pronašla zadivilo ju je – u kutijama se nalazilo 30.000 negativa i nerazvijenih filmova, životno delo njene majke.

Jednom kada su fotografije bile razvijene, otkrile su neverovatne crno-bele fotografije života u komunističkoj Rusiji kao i intimne portrete porodice

Otkrivajući priču svoje majke Asja je na sajtu napisala da je Maša bila uključena u undergraund kulturne pokrete 60-ih godina u Lenjingradu. Bila je u vezi sa fotografom Borisom Smelovim, poznatim pesnikom Viktorom Krivulinom, a udala se (i razvela) za Asjinog oca koji je bio jermenski lingvista Melver Melkumian, piše portal Vintage news.

Asja danas misli da su upravo veze sa ovim ljudima podstakle Mašu da se i sama okuša kao fotograf, ali nikada nije imala dovoljno samopouzdanja da svoje radove pokaže javno. U dnevniku koji je vodila, a koji je ćerka takođe pronašla na tavanu, fotografkinja je iznela sumnje u svoj rad.

– Njena ljubav prema ta tri čoveka definisala joj je život, potpuno je obuzimajući, ali takođe i razdirući. Bila je iskreno ubeđena da je tek bleda senka pored njih i da zato nije ni važna – kaže Asja. 

Dok je svakodnevno fotografisala Maša je postajala sve depresivnija i ostala je bez posla. U sistemu u kome je nemati posao, a imati duševne probleme, jednako kriminalnom delu, od nadležnih je dobila izbor – zatvor ili mentalna bolnica.

Naradnih 10 godina Maša je boravila po različitim psihijatrijskim institucijama. Od tog iskustva se nikada nije potpuno oporavila i umrla je u naručju ćerke 2000. Bilo joj je 58 godina.

TAJNE POLICIJE uvek šire užas, ali to nije ništa u odnosu na JEZIVE METODE SOVJETSKE ORGANIZACIJE iz koje je NASTAO KGB

Nakon što je pronašla majčine fotografije, Asja je rešila da napravi sajt u njenu čast.

– Ja vidim mamu kao genija, ali ona sebe nikada nije videla tako i nikome nije dozvolila da vide njenu suštinu – kaže Asja. 

Fotografije su već dirnule veliki broj ljudi, a kritičari su ih proglasili remek-delima. Ovog leta, jedan deo biće po prvi put prikazan javno – u jednoj galeriji u Beču.