DECENIJAMA SE NIJE ZNALO NI DA POSTOJI! Pogledajte snimak na kojem se vidi šta je KENEDI RADIO MINUT PRE ATENTATA (VIDEO)

Kenedi
Printscreen

Snimak atentata na američkog predsednika Džona Kenedija u Dalasu 22. novembra 1963. godine naširoko je poznat šitom sveta. Ipak, za video zapis onoga što se dešavalo samo nekoliko minuta pre tragedije, dugo se verovalo da je izgubljen.

 

Atentat na Džona Kenedija, 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dogodio se u petak, 22. novembra, 1963, u Dalasu u 12:31h po centralnom standardnom vremenu. Kenedi je smrtno ranjen hicem dok se vozio sa svojom suprugom Žaklinom u otvorenim kolima u predsedničkoj koloni. 

Snimak samog atentata i trenutak kada je Harvi Li Osvald ispalio hice načinio je sasvim slučajno krojač Abraham Zapruder. Tih  486 sličica u 26 sekundi filma postalo je slavno i videli su ih milioni ljudi (više o jedinom kadru koji je Zapruder tražio da bude izbačen iz njegovog snimka možete saznati KLIKOM OVDE!)

Ipak, samo minut ranije, nastao je JOŠ JEDAN SNIMAK!

Snimio ga je Andre Leč, kancelarijski službenik koji je tom prilikom isprobavao svoju novu kameru. Leč je preminuo 1987. godine, a njegov sin Paul, sređujući očevu dokumentaciju, 2013. godine pronašao je kutiju sa jednostavnim natpisom – Kenedi.

Tada je svet prvi put ugledao snimak američkog predsednika samo nekoliko minuta pre kobnog atentata.

– Moja porodica je živela u Dalasu u novembru 1963. Otac je 22. novembra odlučio da upotrebi svoju novu kameru kako bi snimio Kenedija. Ovaj video je snimljen nekoliko blokova dalje od mesta zločina dok je predsednik prolazio glavnom ulicom. Kasnije će biti ubijen – rekao je Paul nakon što je snimak postao dostupan javnosti.

Zapis je načinjen u 12:30h odnosno minut pre nego što će doći do atentata! Pogledajte šta je na njemu: