DELUJE KAO ŠALA IZ FILMOVA O BONDU, ALI… Bugarski kišobran je veoma OPASNO ŠPIJUNSKO ORUŽJE!

Bugarski kišobran
Printscreen

Plačemo od smeha gledajući kako se u svakom filmu špijuni naoružavaju raznoraznim svakodnevnim predmetima u kojima su skrivena ubistvena oružja, razmišljajući o tome koliko bi detinjasti trebalo da budemo da bismo poverovali u to da se iz, na primer, kišobrana može pucati.

 

Međutim, ispostavilo se da filmovi o Džejmsu Bondu ne preteruju baš uvek i u svemu. Kišobran-puška i te kako postoji i veoma je opasno oružje.

Davne 1978. godine, bugarski disident Georgi Markov išao je Londonom, ka svom radnom mestu u BBC-u kada je odjedared osetio kao da ga je nešto ubolo u butinu. Osvrnuo se i video čoveka koji sa pločnika podiže kišobran. Taj muškarac je imao neobičan akcenat, izvinio se i uleteo u taksi pobegavši što pre.

Markov je te noći dobio jaku groznicu, četiri dana kasnije umro je od posledica trovanja ricinom. Patolog je u njegovoj nozi pronašao kuglicu prečnika manjeg od dva milimetra. Tada je postalo jasno da je Markov, književnik i disident koji je pobegao iz Bugarske, zapravo ubijen. Na osnovu detalja kojih je uspeo da se seti pre nego što je preminuo, istražitelji su razvili teoriju da je Georgi Markov ubijen. Policija je bila ubeđena u to da je kišobran koji je muškarac iza Markova podizao sa poda zapravo bio transformisan u svojevrsnu pušku.


Oružje je sakrivano u kutijama za lekove, pernicama, flautama, olovkama, pa i u konzervama sa sokovima. Postoje karmini, džepni satovi pa čak i pumpe za bicikl i prstenje koji su zapravo opasna oružja. Međutim, nijedno drugo sakriveno vatreno oružje nije privuklo toliko pažnje pisaca i teoretičara zavere kao što je to pošlo za “drškom” kišobranu-puški. 

– Ljudi su pokušavali da vatreno oružje prikriju u skoro sve svakodnevne predmete – tvrdi Dejvid Fink, džordžijski kolekcionar koji je pisao članak o sakrivenom oružju.

Deluje smešno i ne baš lukavo, ali još otkako je korišćen za ubistvo Markova, kišobran-puška zaslužio je svoje mesto na listi najzločestijeg oružja na svetu, prenosi portal atlasobscura.

Iako deluje kao novotarija iz modernijeg špijunskog sveta, ovo oružje postoji još od 19. veka, kada je nastalo kao malo drugačija varijanta popularnog štap-pištolja. Prvi štap za hodanje u kome je sakriveno oružje patentiran je 1823. godine, postavši pravo džentlmensko oružje. Po tom principu i na osnovu te zamisli nastala je i kišobran-puška.

Sam kišobran kojim je Markov ubijen najverovatnije je napravljen od strane KGB-a za potrebe bugarske tajne službe i, iako se iz njega nije pucalo kao iz puške, kompresovani vazduh i hipodermička igla izbacivali su kuglice sa otrovima.

Kako danas filmovi predstavljaju modernu verziju “Bugarskog kišobrana”, pogledajte u insertu iz filma “Kingsman: Tajna služba”.