DEVOJČICA SA MAČEM: Sa 13 je imala PRVE VIZIJE, sa 16 je RATOVALA, sa 19 već bila MRTVA I SLAVNA

Iako mlada žena koja je na istorijskoj pozornici bila kratko prisutna, svojom hrabrošću i mučeničkom smrću ona je postala nadahnuće svim kasnijim naraštajima Francuske i čitave Evrope. Od obične seljančice postala je jedna od najpoznatijih žena i najznamenitijih ratnica u svetskoj istoriji čije ime i danas zna skoro ceo svet - Jovanka Orleanka.

Wikipedia/Fæ

Jovanka Orleanka, ili, kako su je zvali, Devica iz Orleana, rođena je u malom šampanjskom selu Domremiju 1412. godine. Poticala je iz vrlo siromašne porodice – otac Žak Darko bio je sakupljač poreza i vlasnik malog imanja u selu Domremi. Majka se zvala Izabel od Vutona.

Jovanka Orleanka
Wikipedia

Bez roditelja Jovanka je ostala rano, kada su Englezi osvojili Domremi i tada su brigu o njoj preuzeli njen ujak i njegova supruga.

Još kao devojčica svakoga dana je tražila da je njeni staratelji vode u crkvu da se ispoveda. Jovanka Orleanka nikada nije naučila da čita i piše, a oni koji su je poznavali govorili su da bi po ceo dan provodila po planini čuvajući stado i pevušeći pesme.

– Prve vizije imala je sa 13 godina. U njima su joj Arhangel Mihailo, Sveta Katarina i Sveta Margarita naložili da podrži Šarla VII u Remsu, kako bi oslobodio Francusku od engleske dominacije krajem Stogodišnjeg rata. Iako su je Francuzi ismevali, ostala je u Orleanu jer je smatrala da je Šarlu po Božjim zapovestima morala pomoći u ratu protiv Engleza – priča istoričar docent dr Boris Stojkovski na tribini “Saga o Jovanki Orleanki – devica, ratnica, svetica”, nedavno održanoj u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

BRKATA PRINCEZA: Važila je za ZANOSNU LEPOTICU, kraljevi su sanjali da je OŽENE, a Evroljanima nije bilo jasno ZAŠTO (FOTO)

Jovanka je učestvovala u velikom broju bitaka do konačnog otvaranja puta ka Remsu 1429. godine i krunisanja Šarla VII Pobednika za kralja.

Wikipedia

U odbrani Kompjenja od Burgunda 1430. godine zarobio ju je glavni zapovednik Gijom de Flavio. Više puta je pokušavala da pobegne iz tamnice, a bila je uverena da će je Šarl spasiti ogromnom svotom novca koji će dati za njen otkup. Međutim, Žan Luksemburški je prodaje engleskom kralju Henriju VI, a Francuzi ne čine ništa da to spreče.

DAMA KOJA JE OBRUKALA I SAMOG KRALJA: Misteriozni i potpuno istinit slučaj ŽENE KOJA JE RAĐALA ZEČEVE

Englezi su protiv nje organizovali crkveno suđenje u gradu Ruanu, koji se tada nalazio pod protektoratom Burgundije.

Wikipedia

– Glavna optužba zbog koje joj je suđeno bilo je to što je, strahujući od silovanja, u zatvoru nosila mušku odeću. U to vreme strogo je bilo zabranjeno da žene nose mušku odeću, i obrnuto – objašnjava Stojkovski.

Optužena je kao lažni prorok, čarobnjak, veštica i jeretik, da je izvršila masovni zločin ubijajući engleske vojnike u borbi i da je naređivala zverstva.

– Bez čvrstog dokaza i pitanja o kanonskoj ispravnosti suđenja, uz onemogućavanje da ima pravnog savetnika i kršenjem pravila inkvizitorskog suda, prisiljena je da potpiše presudu koju nije umela ni da pročita – dodaje istoričar.

JEO JE ŽIVE ŽIVOTINJE I MRTVE LJUDE: Odvratan i potpuno istinit slučaj čoveka koji je bio VEČNO GLADAN!

Jovanka Orleanka vezana je 30. maja 1431. za drvo i spaljena dok su dvojica sveštenika držala raspeće ispred nje. Bilo joj je samo 19 godina. Njeni ostaci su bačeni u Senu.loading...