Dinosaurusi opet iznenadili naučnike: Od svih ostalih životinja ih je razlikovalo ovo

Od 19. veka naučnici raspravljaju da li su dinosauri bili hladnokrvne ili toplokrvne životinje. Međutim, autori nove studije kažu da metabolizam tih životinja nije ni suviše brz, ni suviše spor zbog čega su bili veći od bilo koje životinje u ekosistemu.

Dinosauri nisu bili hladnokrvne životinje, poput današnjih gmizavaca, međutim nisu ni toplokrvni kao sisari i ptice, rezultati su nove studija sa ciljem da odgovori na pitanje koje decenijama intrigira paleontologe.

Vrste životinja dele se u dve grupe, u zavisnosti od toga da li regulišu svoju telesnu temperaturu spolja ili iznutra, a sada su naučnici došli do zaključka da to nije sasvim tačno, piše AFP.

Naučni američki časopis navodi da je metabolizam tih praistorijskih stvorenja bio negde između!

Grupa istraživača sa Univerziteta u Novom Meksiku predvođena biologom Džonom Grejdijem izmerila je brazde u fosilima nekoliko dinosaurusa čime je napravljen obrazac od rođenja do odraslog doba tih životinja.

Oni su uporedili rezultate sa osnovnim linijama u fosilima drugih 400 životinjskih vrsta, kako izumrlih, tako i još živih i došli su do zaključka da su dinosaurusi bili negde između hladnokrvnih i toplokrvnih životinja.

Istraživači su klasifikovali dinosauruse po metaboličkim stopama u slične sa tunom, pojedinim ajkulama i morskom kornjačom.

– Dinosaurusi se ponekad oslanjaju na interno generisane toplotne metaboličke procese za održavanje telesne temperature dok su podložni spoljnim temperaturnim uticajima – navode istraživači i objašnjavaju da to nije uobičajeno za današnje životinje.

Rezultati ovog istraživanja mogu da pomognu naučnicima da bolje razumeju ekosisteme u mezozoiku, a mogu se koristiti i za procenu metaboličkih stopa drugih životinja iz tog perioda.

Toplokrvnim životinjama je potrebna velika količina hrane da bi održale svoju unutrašnju temperaturu tela, a to ih tera da češće love ili da jedu veliku količinu biljaka, navodi AFP.