DIVA ANĐEOSKOG GLASA: Rođena u siromaštvu, pevala sa Fredijem i pred kraj života umalo ZAVRŠILA U ZATVORU

Poznata španska operska pevačica Monserat Kabalje preminula je danas u Barseloni u 86. godini. Bila je poznata po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma.

Beta

– Preminula je tokom noći u bolnici – izjavili su ti izvori Frans presu i dodali da je pevačica godinama imala zdravstvenih problema.

Bila je poznata po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma.

– Bila je velika dama opere, legenda svetske kulture, najbolja od najboljih – istakao je španski kralj Felipe Šesti dodajući da će njena ličnost i glas zauvek pratiti ljubitelje muzike.

“La Superba”

wikipedia.org

Pevačica, čije je pravo ime bilo Marija de Montserat Vivijana Konsepsion Kabalje i Folk, rođena je u aprilu 1933. Odrasla je u siromašnoj porodici, ali je zahvaljujući talentu studirala pevanje i dobila najviše ocene.

Bila je sopran. Razvila je takozvanu tehniku “bel kanto” pevanja posvećujući više pažnje lepoti izvođenja tona nego dramskom izražavanju.

Veliki proboj desio se nakon uloge Mimi u Boemima u Švajcarskoj nacionalnoj operi u Bazelu. Status operske zvezde zacementirala je nastupom u Karnegi holu u operi Lukrecija Bordžija, Gaetana Donicetija. Imala je nadimak “La Superba”.

TAJNA “BOHEMIAN RHAPSODY”: Frediju je donela slavu, ali je do kraja života KRIO O ČEMU ZAPRAVO GOVORI PESMA

Svetski poznata je njena saradnja s pevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe “Kvin”. Zajedno su snimili pesmu “Barselona” koja je kasnije postala himna letnjih Olimpijskih igara koje su održane 1992. u Barseloni.

Monserat je do kraja života govorila da sebe ne doživljava kao opersku legendu, prenosi Pais.

– Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou – rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

I nauka potvrdila! Ovo je NAJBOLJI PEVAČ SVIH VREMENA i verujte – nećete biti iznenađeni! (FOTO+VIDEO)

Sa tenorom Bernabijem Martijem ima je dvoje dece. Venčali su se 1964. godine. Njena ćerka Monserat Marti je takođe sopran.

Loše zdravlje je spaslo zatvora

Beta

Moserat Kabalje je bila lošeg zdravlja od 2012. godine kada je imala moždani udar. Upravo zbog toga je izbegla zatvorsku kaznu 2015. kada je dokazano da je učestvovala u poreskoj prevari.

“SHOW MUST GO ON”: Znate je kao najveći hit GRUPE QUEEN, a pesma zapravo govori o NEOPISIVOJ TRAGEDIJI

Pevačica je tada priznala da uprkos tome što je 2010. živela u Španiji, bila prijavljena u Andori kako bi izbegla plaćanje poreza u Španiji. Sud ju je osudio na kaznu zatvora od šest meseci kao i na novčanu kaznu od oko 250.000 evra. Zbog lošeg zdravlja nije robijala.

Monserat Kabalje će biti sahranjena u ponedeljak.