DIVAN OBIČAJ ZA DUHOVSKI PONEDELJAK: Devojke, obavezno se umijte OVAKVOM VODOM, čeka vas godina puna SREĆE I ZDRAVLJA

Ginevra
Wikipedia

Duhovi ili Trojice su veliki praznik za pravoslavnu crkvu i sve njene vernike i slave se, slično kao i Božić i Uskrs, tri dana. Zato je danas praznik koji se zove Duhovski ponedeljak, a njega prati veliki broj verovanja i narodnih običaja.

 

Duhovi, trojice, trojčindan ili pedesetnica hrišćanski je praznik kojim se proslavlja silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. 

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan “rođenja Crkve” budući da Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“. 

Slično, kao i Božić i Uskrs, i Trojice se slave tri dana pa je danas i crveno slovo jer se proslavlja Duhovski ponedeljak.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu. Sva tri dana ispunjena su srećom i radošću mada običaji nalažu se se tokom njih ne organizuju svadbe, krštenja i veridbe.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Osim ovih, i drugi narodni običaju vezuju Trojice za prisustvo cveća i drugog bilja. Veruje se da će devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Ako pak planiraju da se udaju uskoro svom izabraniku treba da poklone venčiće od cveća i, kažu naši stari, svadba će se održati do kraja godine.

Kako je reč o prazniku koji je crveno slovo u crkvenom kalendaru danas se ne rade nikakvi teži poslovi, a u nekim krajevima Srbije je reč o danu koji se provodi isključivo sa porodicom.