Divno staro zdanje koje niko ne želi: Evo šta će biti sa HITLEROVOM RODNOM KUĆOM (FOTO)

Hitlerova kuća
Wikipedia

Austrijska vlada namerava da preuzme rodnu kuću Adolfa Hitlera kako bi okončala sudski spor i sprečila da kuća postane mesto hodočašća neonacista, saopštilo je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Došli smo do zaključka da je eksproprijacija jedini način da sprečimo da ta kuća postane mesto za okupljanje neonacista – rekao je portparol Ministarstva Karl-Hajnc Grundbek.

On je dodao da će Ministarstvo u tom slučaju preduzeti sve adekvatne mere u skladu sa ustavom.

Adolf Hitler je rođen u austrijskom graničnom gradu Braunau, kao četvrto od šestoro dece carinika Alojza Hitlera i njegove žene Klare. Od sve dece samo su preživeli Adolf i njegova sestra Paula. Kuća u kojoj je 20. aprila 1889. godine rođen Adolf Hitler, nalazi se u srcu grada Braunau am Ina na severu Austrije, u Ulici Salcburger Forštat. 

Istorijat zdanja seže još u doba renesanse. U vreme Hitlera, u prizemlju kuće bila je kafana, a dva gornja sprata posedovala je porodica Dafner. U doba nacizma tu je bio nacistički kulturni centar, da bi zgrada, u posleratnoj Austriji, bila vraćena porodici Pomer u čijem je vlasništvu još od 1912. godine.

“Za mir, slobodu i demokratiju bez fašizma, upozoravaju nas milioni ubijenih”, stoji na kamenoj ploči ispred kuće.

 

Velika zgrada obojena u žuto prazna je od 2011. godine, otkako je austrijska vlada započela sudski spor sa vlasnicom kuće Gerlinde Pomer.

Svake godine, na godišnjicu rođenja nekadašnjeg nacističkog vodje, brojni antifašisti demonstriraju ispred njegove rodne kuće.