Dizni ulepšao bajku: Legendarna MULAN zaista je postojala, ali ISTINA o njoj daleko je TUŽNIJA od priče o ženi ratnici

Verovatno ste do sada mnogo puta gledali Diznijev kultni crtani "Mulan", ali da li znate da je on zapravo zasnovan na drevnoj kineskoj pesmi "Balada o Mulan"? Iako danas sa sigurnošću ne možemo tvrditi da je legendarna ratnica postojala, milioni Kineza će vam reći da je za njih Milan i te kako stvarna.

Wikipedia/Pow951753

Hua Mulan bila je legendarna kineska ratnica za koju se veruje da je živela tokom perioda Južne i Severne dinastije tj. negde u periodu između 4. i 6. veka, piše portal Ancientstandard.com.

Za razliku od animirane junakinje, “prava” Mulan je opisana kao žena koja je u startu bila vešta sa oružjem. Regija u kojoj je živela od davnina je bila poznata po kung fu borcima koji su odlično baratali mačem, pa se veruje i da je Hua Mulan stekla ove veštine još kao devojčica. Osim ovoga, jahala je konja i bila odličan strelac.

Wikipedia

Ipak, osnove priče o legendarnoj kineskoj ratnici, iste su kao i u Diznijevom crtaću – u njenoj porodici nije bilo muške dece što je stvorilo problem kada je car pozvao trupe da se bore protiv najezde Mongola. Kako je iz svake porodice jedan član morao da pođe u bitku, to je morao da bude Mulanin otac.

Uspavana lepotica i njen “prljavi ples”: ISTORIJSKE GREŠKE u omiljenim crtanim filmovima generacija

Isto kao i u Diznijevom filmu, Mulan je odlučila da zauzme očevo mesto. Bilo joj je 18 godina kada se priključila trupama koje su se spremale da se suprotstave Mongolima. Naravno, u stvarnosti, pored nje nisu bili ni natprosečno inteligentni konj niti mali crveni zmaj da joj pomognu.

Prema legendi, Mulan je u ratu provela 12 godina! Tokom ovog perioda zbog veštine i hrabrosti, odlikovana je čak 12 puta, a i napredovala je u vojnoj hijerarjihi i stigla do visokih činova. Onda, isto kao i u filmu, Mulan je rešila da se vrati kući i posveti se porodici i navodno je tek tada svojim saborcima otkrila da je devojka.

Nisu “živeli srećno do kraja života”: ISTORIJSKE GREŠKE U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA koje nijedno dete ne bi htelo da gleda

Originalna pesma iz 6. veka završavala se ovde, ali je knjiga objavljena u vreme dinastije Ming (negde u periodu između 14. i 17. veka) proširila priču o Mulan. Ova verzija legende postala je naročito popularna, a jedan od razloga za to je bila i činjenica da se priča zasnivala na ravnopravnosti polova što je u književnosti onog vremena bila prava retkost.

Tužan kraj priče

Ipak, ovaj roman dodao je i delove koji nisu postojali u ranijim legendama o Mulan. Ovo se pre svega odnosi na tragičan kraj ove junakinje. Naime, prema romanu, Mulan se vratila kući samo da bi saznala da joj je voljeni otac odavno preminuo i da joj se majka preudala.

Da stvar bude još gora, ona je bila pozvana da služi kao konkubina Hešena Kana, vladara tog regiona. Kako bi izbegla ovu sudbinu, Mulan je rešila da se ubije rekavši: “Ja sam devojka. Prošla sam kroz rat i dovoljno učinila. Sada želim da budem sa svojim ocem”.

Dakle, u stvarnosti, nije bilo onog “živela je srećno do kraja života”.