DOBRO SE SPREMITE! Ovo su SVE SLAVE koje nas očekuju u narednom periodu

U jesen, kada zaduvaju prvi vetrovi i vreme postane hladnije, u Srbiji počinje jedan poseban vremenski period... u prodavnicama su redovi, lavine ljudi se kreću ka pijacama ili idu sa njih noseći ogromne količine namirnica, a i u vazduhu se oseća neko praznično raspoloženje. Ipak, za ovakvo "neobično" ponašanje postoji sasvim normalno objašnjenje – stiglo je vreme slava, a to je nešto što može da se vidi samo u ovim krajevima!

Srbija
Wikipedia

Slava potiče iz kulta predaka, jednog od najvažnijeg pravoslavnih kultova. Ona je u svojim počecima, još u paganskim vremenima, služila kako bi se održala veza sa precima i poreklom, a tako je ostalo da dana današnjeg. Slavljenjem su porodice prenosile kulturno nasleđe sa pokoljenja na pokoljenje i čuvale svest o sopstvenom poreklu. Među Slovenima, najbolje se održala upravo kod Srba.

Premda srpski narod uglavnom ima običaje i praznike zajedničke za ceo narod, svaka porodica odvojeno slavi svog sveca. Slavu nasleđuju sinovi od oca, dok ćerke preuzimaju muževljevu slavu. Slava okuplja celu porodicu, po želji i prijatelje, a u srpskom narodu ustaljen je običaj da se na slavu ne zove.

Za ovu priliku je uobičajeno da se slava obeleži bogatom trpezom, koja ne može da se zamisli bez slavskog kolača i žita. Žito predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života, a kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. U većini srpskih domova običaj je da uoči slave sveštenik dođe u kuću da sveti vodicu, od koje će kasnije da bude umešen i slavski kolač.

Kada osvane dan slave, u crkvu se nosi slavski kolač, žito i crno vino. U zavisnosti od toga da li slava pada za vreme posta, gozba može da sadrži meso i životinjske proizvode (mrsna slava) ili ne (posna slava).

Najveći broj slava u srpskom narodu praznuje se baš u jesenje doba, kada se proslavljaju i najčešće slava u Srba – Mitrovdan, Aranđelovdan i Nikoljdan.

Sve ovo znači da je pred nama jedan jako “buran” vremenski period. Evo koje nas slave očekuju u narednom periodu počev od Svete Petke koja nam “stiže” već 27. oktobra:

27. oktobar –  Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka)

31. oktobra – Sveti apostol i Jevanđelist Luka

1. novamber – Sveti Prohor Pčinjski

5. novembar – Sveti apostol Jakov, prvi episkop Jerusalimski

8. novembar – Sveti Dimitrije (Mitrovdan)

10. novembar – Sveti Arsenije Sremac

11. novembar – Avramije Zatvornik (Avramijevdan)

14. novembar – Sveti Kozma i Damjan (Vrači)

16. novembar – Sveti Đorđe (Đurđic)

21. novembar – Sabor SveTog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan)
24. novembar – Sveti Mučenik Stefan Dečanski (Sveti Mrata)
25. novembar – Sveti Jovan Milostivi
26. novembar – Sveti Jovan Zlatousti

27. novembar – Sveti apostol Filip

29. novembar – Sveti apostol Matej

4. decembar – Vavedenje Presvete Bogorodice

7. decembar – Sveta velikomučenica Ekaterina

8. decembar – Sveti sveštenomučenik Kliment

9. decembar – Sveti Alimpije Stolpnik (Alempijevdan)

13. decembar – Sveti apostol Andrej Prvozvani (Andrejevdan)

17. decembar – Sveta Varvara

18. decembar – Sveti Sava Osvećeni

19. decembar – Sveti Nikolaj Čudotvorac (Nikoljdan)