Iako srpska meteorološka istorija beleži i vreme kada je u novembru u Srbiji bio “debeli minus” i “sneg do kuka”, bilo je i meseci sličnijih ovom današnjem.

Merenja temperature vazduha počela su da se praktikuju 1888. godine. Od tada, u istoriju je kao najtoplija ušla zima iz 2007. sa srednjim vrednostima temperature od čak 7,5 stepeni Celzijusovih.

Ipak, pojedinačno, bilo je mnogo većih “ekstrema”!

U Beogradu su kroz istoriju zabeležene i temperature od preko 30 stepeni Celzijusovih krajem oktobra! Najtopliji oktobarski dan ikada bio je 2. oktobar 1932. godine kada je izmereno neverovatnih 34,7 stepeni Celzijusovih!

Najtopliji oktobar u istoriji Srbije zabeležen je 1907. Samo dva dana tog davnog oktobra bila su ispod 20 stepeni, a najtopliji je bio 10. u mesecu sa čak 31,4 stepena.

Ako kroz istoriju 20. veka potražimo još “toplih dana kad im vreme nije” značajan je oktobar 1935. i to po dva osnova – imao je najtopliju prvu dekadu sa prosečnom maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i rekordni 6. oktobrom kada je živa u termometru dostigla 33,1 podeok.

Sve u svemu, daleko smo još od rekorda. Iako, novembar ima vremena da “iznenadi”!loading...