DOLAZAK AMERIKE NA SCENU ISTORIJE: Nakon ovog događaja ništa na svetu nije moglo da prođe, a da se SAD NE UMEŠA

Pariska palata Versaj danas obeležava 100 godina od potpisivanja ugovora kojim je formalno okončan Prvi svetski rat.

Beta

Celodnevni događaj takođe slavi i francusko-američku saradnju u ratu, koja je označila stupanje SAD na svetsku scenu, i uključuje prikupljanje donacija za nacionalni memorijalni centar u Vašingtonu.

Ratna dejstva u Prvom svetskom ratu su okončana 11. novembra 1918. ali je do potpisivanja mirovnog ugovora prošlo još nekoliko meseci.

Nakon Prvog svetskog rata, održana je Pariska konferencija mira (od 18. januara 1919. do 28. juna 1919. u Parizu) a mirovni ugovori zaključeni su sa svakom pobeđenom državom posebno. Ovo je bio jedan od tih ugovora. Kako su glavne sednice konferencije održavane u palatama Versaja, ustalio se naziv – Versajski sporazum.

Versajski ugovor, potpisan 28. juna 1919, potvrdio je poraz Nemačke od Francuske, Velike Britanije, SAD i drugih savezničkih zemalja.

Taj ugovor se, zbog teških uslova postavljenih Nemačkoj, doživljava i kao glavni razlog pojave nacizma u toj zemlji, pre svega zbog ogromnih ratnih reparacija koje je morala da plati.

Tadašnji ekonomisti kao, na primer, Džon Mejnard Kejns, su predvideli da je ovaj sporazum bio preoštar i da su visina odštete bila previsoka i kontraproduktivna.