“DONEO SAM MALO PRAŠINE SA MESECA”: Nil Armstrong je prošao kroz CARINU po povratku na Zemlju! (FOTO)

Apolo 11
Wikipedia

Ljubitelji putovanja prepiru se oko mnogo toga - da li je lepše na planinama, moru ili u metropolama... da li je bolje ići avionom, brodom ili vozom... ali se slažu oko jednog - papirologija i carinski propisi su užasna smetnja. Međutim, da je carina obavezna za sve dokazuje ovaj papir!

 

Pre nego što su se prepustili paradama i svetskoj turneji, slavni astronauti sa Apola 11 morali su da se pozabave malo dosadnijim aspektima povratka na Zemlju. Morali su, na primer, da prođu kroz carinu!

Na popunjenom formularu piše da su sa sobom doneli kamenje i prašinu, a kao destinacija sa koje su sleteli u vode Havaja baš – Mesec.

Carinski formular potpisala su sva tri člana misije, potvrđujući time šta su uneli u Honolulu i kojim su se putem kretali.

Skenirani dokument objavio je portal Space.com, a NASA je potvrdila njegovo postojanje.

Da, carinski formular je autentičan. Bila je to tada svojevrsna šala – izjavio je portparol ove agencije Džon Jembrik.

Tada to jeste bio dokaz birokratske duhovitosti, ali i te kako postoji opravdanje za to što astronauti danas moraju da prolaze kroz carinu.

Naime, astronauti koji su u misijama na Međunarodnoj svemirskoj stanici prolaze kroz treninge u Japanu, Kanadi, Evropi i Rusiji kako bi vežbali na različitim sistemima i modulima, a i na samu Stanicu poleću iz Kazahstana, pa je posećivanje brojnih stranih zemalja povod da po povratku u SAD obavezno prođu kroz carinu.