DRŽAVA NAJKRAĆEG VEKA U ISTORIJI: Zamišljena kao demokratija, bila je ogromna i POSTOJALA JE SAMO 13 SATI!

Države umeju da traju vekovima, ali ima i onih koje faktički nestanu i pre nego što su nastale naročito u smutnim i ratnim vremenima. Ipak, čak i na toj neslavnoj listi ima favorita - zemlja koja je trajala samo 13 sati!

Vojska
Wikipedia

Ne neslavnoj listi država koje su u istoriji postojale najkraće ubedljivo prvo mesto zauzima Ruska demokratska federativna republika! 

Nastala je 19. januara 1918. godine kada ju je, demokratskim putem, izabrao zvanični konstitucioni sastav koji je predvodio Viktor Trunov iz Socijalističke revolucionarne partije.

Istorija pamti mnoge sukobe ali ovaj RAT BIO JE NAJBIZARNIJI! Još luđe – vodila ga je CRNA GORA!

Izrađen je nacrt uređenja republike, napisan je čak i okvir ustava koji je predviđao da Rusija nakon Oktobarske revolucije treba da postane demokratska zemlja, uz dualni sistem obrazovanja i pravo glasa za sve.

Ipak, istorija i politika imali su različite planove. Samo 13 sati kasnije ova država je resformirana od strane izvršnog centralnog komiteta koji je predvodio neizabrani Vladimir Lenjin. 

Slučaj nezabeležen u istoriji ratovanja: Ovo je NAJBOMBARDOVANIJA ZEMLJA IKADA, a za to danas NIKO NE ZNA

Tek posle dugog i krvavog Ruskog građanskog rata koji je potrajao naredne tri godine osiguran je novi komunistički režim i nastao je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika – SSSR.loading...