BRŽI OD ŽIVOTA: Simbol seksipila i neporobljene mladosti koji je za svoje buntovništvo PLATIO NAJVIŠU CENU

Džejms DIn
Wikipedia

Njegova karijera ostaće upamćena kao jedna od najkraćih i najspektakularnijih u istoriji Holivuda. Za njim su uzdisali milioni žena, a on se "zadovoljio" time da postane simbol nemirnih i nezadovoljnih genaracija američke omladine s kraja pedesetih godina XX veka. I danas, više od 60 godina posle smrti, njegov lik predstavlja svojevrsnu kulturnu ikonu, autsajdera i usamljenika - Džejms Din, "buntovnik s razlogom".

Na današnji dan 1955. u automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo je američki glumac Džejms Din, simbol uznemirene i pobunjene mladosti koja je nakon Drugog svetskog rata u njemu našla “ventil” i svojevrsnog anti-heroja.

Iako je snimio samo tri filma – “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”, postao je kultna ličnost mladih tog vremena. Džejms Bajron Din je američki filmski glumac koji će ostati upamćen po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u istoriji Holivuda.

Mladić koji je više od svega želeo da bude glumac

Džejms Din
Wikipedia

Legenda kaže da je Džejms Din imao samo šest godina kada je prvi put rekao da će postati glumac. Ipak, u ranom detinjstvu, preminula mu je majka, pa je čitava porodica imala ozbiljnije teme za razmišljanje od snova malog dečaka.

Ali Din od ideje nikada nije odustao! Po završetku srednje škole se preselio u Kaliforniju gde je prvo upisao pravo na koledžu Santa Monika, ali se ubrzo prebacio na studije drame. Istovremeno je pohađao i glumačku radionicu glumca Džejmsa Vajtmora pokušavajući da ostvari neki značajniji uspeh kao glumac.

Priča se da je Džejms Din radio na parkingu ispred televizijskog studija CBS kako bi se izdržavao i kako bi ga neko primetio. Njegov prvi profesionalni angažman bio je u reklami za Pepsi kolu.

Uskoro dobija i svoju prvu pozorišnu ulogu na Brodveju u predstavi “See the Jaguar” i postaje član prestižne glumačke škole Actors Studio koju su u to vreme pohađali i Marlon Brando, Džuli Haris, Artur Kenedi i drugi poznati glumci tog vremena.

Nakon toga, Din je snimao manje filmove, a imao je i nekoliko uloga u pozorištu. Ipak, tek je uloga u filmu “Buntovnik bez razloga” dovela do toga da lepi mladić iz Indijane postane svetska zvezda. Lik problematičnog tinejdžera Džimija Starka pored Natali Vud i Sala Minea bio je ostvarenje snova za Džejmsa Dina.

Karijera gotova i pre nego što je počela

Na početku karijere Džejms Din, pasionirani ljubitelj automobilskih trka, kupio je svoj prvi sportski automobil – Porsche 356 Speedster i počeo da se takmiči. Bio je drugi u Palm Springsu marta 1955. godine, treći u Bejkersfildu maja iste godine, a u Santa Moniki je morao da odustane zbog kvara na automobilu.

Za vreme snimanja filma “Buntovnik bez razloga” Din kupuje automobil Porsche 550

Spyders, model koji je proizveden u samo 90 primeraka te godine. Zvao ga je “mala bitanga”.

Negde u tom periodu Džejms je izlazio sa Ursulom Andersen, čuvenom lepoticom i prvom Bond devojkom. Mediji su ih bukvalno proganjali, a svi su nagađali da li će mladi neženja i čuvena lepotica možda uskoro stati na ludi kamen. Međutim, uskoro ništa od toga nije bilo važno. Mesec dana nakon kupovine “male bitange” Džejms Din je bio mrtav.

Upravo ga je “mala bitanga” koštala života. Din je krenuo na trke u Salinasu kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Imao je samo 24 godina.

Nije doživeo premijere svojih filmova “Buntovnik bez razloga” i “Div” i jedini je glumac u istoriji Holivuda koji je dva puta posthumno bio nominovan za nagradu Oskar.

Džejms Din je sahranjen na “Park groblju“ u Ferimontu, a 1977. godine blizu mesta gde je poginuo u Šolamu podignut mu je spomenik. Nadgrobna ploča je kradena čak dva puta, a i danas žene ostavljaju karminom otiske usana na njoj.