Egipćani i Maje su imali strašne rituale, ali ovaj narod izveo je NAJVEĆE ŽRTVOVANJE DECE u istoriji

Ostaci najmanje 251 deteta, od pet do 15 godina i ubijenih u Peruu u okviru rituala u 15. veku, što je najveće žrtvovanje ljudi tog tipa u istoriji, uskoro će biti sakupljeni u muzeju.

Maja
Wikipedia/Jacob Rus

Otkriće koje je u aprilu prikazao National geographic pronađeno je blizu Pacifika, u regionu Truhilja, gde je u periodu 900-1450. godine postojala predkolumbovska civilizacija Čimu koju je zatim srušilo carstvo Inka.

NAROD KOJI SE KUPAO U KRVI: Tragovi drevne civilizacije koja je živela SUROVO i ŽRTVOVALA DECU

Printscreen

Arhitekte i inženjeri od tada rade na izgradnji muzeja koji će “primiti ostatke koji su u dobrom stanju i mogu biti transportovani” sa mesta na kom su pronađeni, rekao je Joze Ruis, gradonačelnik mesta Uančako kod Truhilja, gde su skeleti pronadjeni na dve lokacije.

– Sada će imati mesto na kom će biti bezbedni, daleko od pljačkaša, i na kom će moći da počivaju – rekao je Ruis i dodao da će muzej biti opremljen “istraživačkom laboratorijom”.

Iskopavanje u tom području je počelo 2011. i do sada su iskopani ostaci dece, sahranjene licem prema okeanu, i oko 200 mladih lama, takođe žrtvovanih i okrenutih ka istoku, prema Andima.

Deca su sahranjena u uspravnom položaju, jedno pored drugog, a pored svakog tela je vaza, pištaljka, komadi tkanine i hrana.

Muzej će biti gotov za šest meseci i biće u blizini arheološkog nalazišta.

Iskopavanja nisu gotova, jer je pronalazak kostiju u tom regionu česta stvar. U prvoj nedelji juna je objavljen pronalazak skeleta 56 dece na lokaciji Pampa La Krus, na pustom terenu koji je služio kao deponija.

– Deca su žrtvovana ubodom u grudi i imaju dislocirana rebra – rekao je naučnik Gabrijel Prijeto.

Naučnici misle da su rebra pomerana da bi se omogućilo vađenje srca. Prijeto je siguran u jednu stvar – otkriveno je najveće žrtvovanje dece u svetskoj istoriji.

U civilizaciji Čimu su ljudske žrtve davane da bi se zadovoljili bogovi prinošene u “uakasima”, što je “svetilište” na jeziku kečua.

Analiza je pokazala da predmeti nađeni pored kostiju potiču iz perioda između 1400. i 1450. godine, vremena kada je počelo opadanje Čimua, koji su malo po malo potpadali pod vlast Inka.loading...