Eksplozije na Suncu stigle do Zemlje: U opasnosti sateliti i mobilni telefoni (VIDEO)

Tri velike solarne baklje zabeležene u protekla dva dana na površini Sunca danas su stigle do Zemlje. Očekuje se da izazovu zastoj u radu satelita i mobilnih telefona širom planete.

Eksplozije u Sunčevoj atmosferi, tzv. solarne baklje, koje su se dogodile u poslednja dva dana, oslobodile su veliki oblak čestica sa Sunca koje bi mogle da ometu rad satelita i komunikacionih sistema na Zemlji.

Tri baklje su već izazvale kratak prekid visokofrekventnih komunikacija, poput radio-programa i avio-komunikacija, u utorak i sredu kada su „iskočile”.

Naime, Sunce je emitovalo dve baklje najače, klase „Iks”, u utorak ujutru u 7.42 i 8.52, dok se treća pojavila prekjuče, rano ujutru.

Ovaj fenomen uglavnom je bezopasan jer Zemljina atmosfera apsorbuje najveći deo štetnih čestica. Ipak, mogu izazvati kvarove satelita i uticati na slojeve atmosfere koji, posledično, utiču loše na komunikaciju koja prolazi kroz njih, javlja RTS.

Međutim, izbacivanje koronalne mase može imati i ozbiljnije posledice: pad električnih mreža i preopterećenje i pucanje kablova na visokonaponskoj mreži.

No, ovakve posledice su malo verovatne.

Poslednji put se nešto „konkretnije” desilo 1859. godine, kada su kompasi „poludeli” jer je bilo poremećeno Zemljino magnetno polje.

Ali, pošto se taj poslednji veliki udar dogodio pre nego što je planeta postala „zavisna” od elektronike, malo se zna o realnim posledicama koje ovaj fenomen može izazvati.