Nije lako kada ostanete upamćeni kao najveće razočaranje istoričara, odnosno kao neko ko ne samo da nije doprineo razvoju čovečanstva već ga smatraju jednim od glavnih krivaca za njegovo razaranje. Baš to je slučaj supruge nemačkog diktatora Adolfa Hitlera.

 

Eva Braun bila je supruga Adolfa Hitlera, nemačkog diktatora. Žena koja je bila sa njim do samog kraja života – svog i njegovog. Ipak, iako je ceo svet pamti kao firerovu ženu, ona nije imala nikakav uticaj na politiku, pa je zato istoričari ni ne cene mnogo.

Ipak, uprkos tome, njena životna priča je fascinantna. Ona je bila istinski i u celosti zaljubljena u lidera nacističke Nemačke i zbog te ljubavi mnogo je patila.

Njihova veza počela je Gelinim samoubistvom

Eva je imala samo 17 godina kada je upoznala 40-godišnjeg Hitlera. Nije znala ko je on, bila je to 1930. godina i Hitler je tek počeo da se uzdiže. No, bila je to privlačnost na prvi pogled i već prvog dana Adolf je Evu odvezao kući. Tačnije, “Her Volf”, kako joj se predstavio. Usledili su izlasci u bioskope, pozorišta, na ručkove i večere i Eva se zaljubila u neobičnog muškarca sa čudnim brčićima i škripavim glasom.

Hitler je u to doba živeo sa svojom nećakom Geli Raubal. Međutim, kada je Geli izvršila samoubistvo posle žestoke svađe sa Adolfom, Eva je bila ta koja je tešila Hitlera i tako je počela njihova veza. Nimalo joj nije bilo sumnjivo to što je za života Adolf Hitler bio u romantičnim vezama sa osam različitih žena i svaka od njih je barem jednom pokušala da se ubije.

Pričalo se da je Hitler posesivan, da žene maltretira i fizički i psihički. Da ume da bude nasilan… Više od svega, da se ni sa jednom ne zadržava dugo i da, nakon što pronađe novu ženu za koju je zainteresovan, prethodnu ostavlja kao olupinu. Ovakav način života verovatno je i naterao sve Hitlerove dragane da dignu ruku na sebe.

Ali, Evu ništa od toga nije interesovalo.

 

Pokušaji samoubistva

Dugo je bila sakrivana veza između Adolfa i Eve. Krio ju je u tajnoj sobi pored svoje spavaće, a neko vreme je čak glumila i njegovog ličnog sekretara. Međutim, njena ljubav bila je prejaka i zato je sve trepela. 

Onoliko koliko je Eva volela Adolfa, toliko je on “švrljao”. Ne zna se sa koliko žena, ali se zna da je Eva bila upućena u njegove prevare.

Takva otvorena veza nije bila njen ideal. Gledajući čoveka svog života kako juri za drugim ženama dok ona pati, Eva je odlučila da privuče pažnju na sebe. Uzela je očev pištolj, uperila ga u srce i ispalila metak. Međutim, promašila je srce – da li iz želje da živi ili zbog nepoznavanja anatomije, a Hitler se pojavio u bolnici sa cvećem i obećanjem da će se starati o njoj.

Godine 1935. Eva nije čula ni reč od Hitlera čak tri cela meseca. Pošto je načula da je ponovo vara, napisala je oproštajnu poruku u svom dnevniku, popila 35 pilula i ponovo pokušala da se ubije. Ipak, preživela je, a Hitler se opet pojavio sa cvećem i izvinjenjem.

Bio je to drugi od tri pokušaja samoubistva. Međutim, poslednji neuspešan. Sledeći put pilula cijanida usmrtila ju je nekoliko trenutaka pre nego što će se ubiti i sam Adolf Hitler.