FILMSKI ŽIVOT: On je STVARNI INDIJANA DŽOUNS, a o njegovom novom otkriću priča celi PRAVOSLAVNI SVET (FOTO)

Kiparske vlasti saopštile su danas da im je vraćen retki mozaik iz 6. veka koji je ukraden iz jedne crkve pre više od 40 godina.

Printscreen

– Mozaik Svetog Marka je vraćen Kipru preko Holandije – saopštio je kiparski ured za antikvitete.

Mozaik je ukraden iz crkve na severoistoku Kipra, odmah posle turske invazije tog dela ostrva 1974. godine. Kiparski ured za antikvitete je naveo da je mozaik vredno i retko umetničko delo jer je jedan od prvi hrišćanskih mozaika u svetu.

Holanđanin Artur Brand je pronašao delo koje je kupila jedna britanska porodica ne znajući za krađu.

Brand je poznati detektiv koji se bavi potragom za nestalim i ukradenim umetničkim delima. Mediji su ga prozvali “Indijana Džouns umetnosti”, a slavu je stekao pre nekoliko godina kada je pronašao “Hitlerove konje”, dve statue koje su stajala na ulazu u kancelariju Adolfa Hitlera.

Kiparski mozaik Brand je tražio više od dve godine. Sam kaže da je to bila “potera koju nikada neće zaboraviti”.

– Nakon što je sve što je moglo pošlo po zlu – doušnici su bili uhapšeni u nevezanim slučajevima, ljudi su se uplašili, pobegli ili nestali – konačno sam bio u prilici da se sretnem sa vlasnicima mozaika – ispričao je Brand za medije dodajući da je britanska porodica od koje je uzeo mozaik isti kupila pre više od četiri decenije ne znajući da je ukraden.

Mozaik procenjen da vredi između pet i deset miliona evra, vraćen je u nedelju na privatnoj ceremoniji u kiparskoj ambasadi u Hagu.

Kiparske vlasti su navele da je delo ukrao turski švercer Ajdin Dikmen koji je poznat po krađi drugih mozaika.