GODINA BEZ STIVENA HOKINGA: Živeo je da pomera granici, ali je UMRO ne ostvarivši svoj NAJVEĆI SAN

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta 2018. u 77. godini daleko nadmašivši prognoze lekara koji su mu još sa 22 prognozirali samo nekoliko godina života. Tokom svog bogatog života pomerao je granice, a nije uspeo samo da ostvari jednu svoju veliku želju.

Stiven Hoking
Beta/AP Photo/Matt Dunham

Hoking, koji je u mladosti oboleo od teške motoričke bolesti, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i “Kratku istoriju vremena” koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Rođen je 8. januara 1942. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva, najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Hoking je 1979. imenovan za profesora matematike na Univerzitetu Kembridž, zbog koga je napustio Oksford da bi studirao teorijsku astronomiju i kosmologiju. Fizičar je bio najpoznatiji po proučavanju crnih rupa, za koje je utvrdio da vremenom gube energiju i blede, da bi potpuno nestale, što je fenomen poznat u nauci kao “Hokingova radijacija”.

GDE JE SAHRANJEN STIVEN HOKING? To je najposebnije mesto na svetu gde počivaju SAMO NAJVEĆI (FOTO)

Smatran je jednim od najvećih naučnika današnjice koji je svakodnevno pomerao granice – kako u naučnom, tako i privatnom životu. Pored svog naučnog rada, insipirisao ljude i svojim odbijanjem da se preda teškoj bolesti.

Umro je pre nego što je ispunio samo jedan od svojih najvećih snova – da leti u svemir.loading...