Početak nove godine po julijanskom, odnosno 14. januar po gregorijanskom kalendaru je dan kada crkva proslavlja praznik Svetog Vasilija Velikog, kao i sećanje na obrezivanje Isusa Hrista. Ovaj dan u narodnu je ipak mnogo poznatiji kao Mali Božić.

Običaji vezani za ovaj praznik drevni su i potiču još iz prethrišćanskih vremena. Verovalo se da novu godinu treba dočekati budan, pa je zbog toga noć pred nama veoma posebna.

Svi se “busaju u prsa” i ponose ovim praznikom ali retko ko zna – KADA JE PRVI PUT PROSLAVLJENA SRPSKA NOVA GODINA?!

Stari veruju da svi kojima je protekla godina bila baksuzna i puna nedaća, ponoć treba da dočekaju kraj otvorenog prozora. Kada sat otkuca 12 puta, potrebno je provoriti kroz prozor i izgovoriti: “Bilo, ne ponovilo se!” Nakon toga potrebno je poljubiti dragu osobu i, kaže narod, to je garant za uspešnu i srećnu novu godinu.

Slično, u nekim krajevima Srbije kažu da je ovo vreme dobro za proricanje budućnosti.

Naročito u ovo veruju devojke jer noć pred Mali Božić može da im “prorekne” kada će se udati. Potrebno je da pre svanuća, odu na tavan ili poslednji sprat kuće u kojoj žive i kroz prozor bace napolje nešto od svoje odeće. Ako stvari padnu tako da su usmerene od kuće to je znak da će i one poći u tom pravcu tj. udaće se.

Čak i da ne verujete u ove običaje i da su oni za vas samo “bapske priče” nema razloga da vam večerašnja noć ne bude prijatna. Zagrlite i poljubite voljenu osobu i opustite se uz one do kojih vam je stalo. Biće dobro i vama i njima!loading...