Godina vam je loše počela? Kada sat noćas otkuca ponoć uradite OVO i 2020. BIĆE NAJBOLJE DOBA VAŠEG ŽIVOTA

Svi koji vreme mere po julijanskom kalendaru večeras dočekuju novu godinu. Ipak, osim što je sutra "1. januar po drugi put" crkva slavi praznik za koji su vezani zanimljivi narodni običaji. Zato je večerašnja noć veoma posebna!

Sumrak
Pixabay.com

Početak nove godine po julijanskom, odnosno 14. januar po gregorijanskom kalendaru je dan kada crkva proslavlja praznik Svetog Vasilija Velikog, kao i sećanje na obrezivanje Isusa Hrista. Ovaj dan u narodnu je ipak mnogo poznatiji kao Mali Božić.

Običaji vezani za ovaj praznik drevni su i potiču još iz prethrišćanskih vremena. Verovalo se da novu godinu treba dočekati budan, pa je zbog toga noć pred nama veoma posebna.

Svi se “busaju u prsa” i ponose ovim praznikom ali retko ko zna – KADA JE PRVI PUT PROSLAVLJENA SRPSKA NOVA GODINA?!

Stari veruju da svi kojima je protekla godina bila baksuzna i puna nedaća, ponoć treba da dočekaju kraj otvorenog prozora. Kada sat otkuca 12 puta, potrebno je provoriti kroz prozor i izgovoriti: “Bilo, ne ponovilo se!” Nakon toga potrebno je poljubiti dragu osobu i, kaže narod, to je garant za uspešnu i srećnu novu godinu.

Slično, u nekim krajevima Srbije kažu da je ovo vreme dobro za proricanje budućnosti.

Naročito u ovo veruju devojke jer noć pred Mali Božić može da im “prorekne” kada će se udati. Potrebno je da pre svanuća, odu na tavan ili poslednji sprat kuće u kojoj žive i kroz prozor bace napolje nešto od svoje odeće. Ako stvari padnu tako da su usmerene od kuće to je znak da će i one poći u tom pravcu tj. udaće se.

Čak i da ne verujete u ove običaje i da su oni za vas samo “bapske priče” nema razloga da vam večerašnja noć ne bude prijatna. Zagrlite i poljubite voljenu osobu i opustite se uz one do kojih vam je stalo. Biće dobro i vama i njima!