GORKI HLEB OSVETE: Preživeli su Holokaust i zarekli se da će svi zapamtiti kako prolaze oni koji naude Jevrejima!

Nakam
Dnevno.rs/Kolaž

Odlučili su da se osvete onima koji su im naneli zlo koje svet nikada neće zaboraviti. Članovi grupe Hakam u posleratnim godinama posvetili su se ubijanju pripadnika nacističke paravojne organizacije "Šucštafel", poznatije po akronimu - SS.

 

Godine 1945. kada je svet pokušavao da nađe svoj mir nakon godina strašnih pokolja, Aba Kovner, jevrejski pesnik, pisac i partizan osnovao je organizaciju “Nakam”.

Naziv ove družine potiče od fraze “Dam Yehudi Nakam” – “jevrejska krv biće osvećena”. U njoj su se nalazili veterani Jevrejske brigade, ali i oni koji su preživeli logore. Njih šezdesetak dalo je sebi jedinstven zadatak, da pronalaze i ubijaju nacističke ratne zločince koji su im naneli zlo.

Pakleni plan osvete

Otišli su u Nemačku kako bi tamo sproveli komplikovane i fatalne osvetničke operacije. Njihov krajnji cilj bila je operacija takva da celom svetu posluži kao upozorenje da će tako proći svi koji pokušaju da naude Jevrejima. Pokretu “Nakam” tada su pomogla braća Efraim i Aron Kacir, biofizičar i elektrohemičar koji su ih snabdeli otrovom.

Amin sa vrha države

Priča se da je i tadašnji predsednik Izraela Haim Vajcman znao kakvu osvetu spremaju članovi “Nakama” i da je čak i odobrio njihove planove. 

Hteli su da otruju vodu u Minhenu, Berlinu, Vajmaru, Hamburgu i Nirnbergu i da tako ubiju šest miliona Nemaca – baš onoliko koliko je Jevreja stradalo u Holokaustu. Sudeći po ispovestima Jozefa Harmaca, člana “Nakama”, oni su imali u planu i da izuzmu iz ovog osvetničkog plana američka stambena naselja kako bi stradalo što više Nemaca.

Kako je plan bukvalno pao u vodu?

 

Aba Kovner, foto: Wikipedia

Braća Kacir dala su otrov Harmacu, a jevrejska paravojna formacija Hagana napravila je Kovneru lažna dokumenta u kojima je pisalo da je vojnik Jevrejske brigade, pa je tako uspeo da se ukrca na brod u Haifi. Međutim, kada je pristigao u luku Tulon u Francuskoj, Britanci su otkrili da dokumenta ovog Jevrejina nisu validna.

Članovi “Nakama” uspeli su da bace otrov sa broda u more pre nego što su uhvaćeni, a Kovner je poslat u egipatski zatvor. Harmac je kasnije ispovedao da, iako nije siguran u to, smatra da su njihov plan osujetili Cionisti koji su mislili da bi takav zločin uništio Jevrejsku državu.

Nakamovci su morali da pređu na plan B

Pod vođstvom Kovnerovog zamenika Jižaka Avidava, 14. aprila 1946. godine 3.000 vekni hleba premazanih arsenikom isporučeno je u “Stalag 13”, logor za nemačke ratne zarobljenike pokraj Nirnberga. U ovom logoru koji je bio pod američkom “kapom” tada se nalazilo 15 hiljada nemačkih vojnika.

Svega devet dana kasnije Njujork Tajms izvestio je da su 2.283 nemačka zarobljenika otrovana, te da je njih 207 hospitalizovano. Sudeći prema Harmacu, između 300 i 400 Nemaca je umrlo od trovanja.

To nije ništa u odnosu na to šta smo hteli da uradimo – izjavio je Harmac.

Godine 2016. Asošijeted Pres objavio je da nije poznato da je ova operacija na posletku izazvala bilo čiju smrt, iako su dokumenta pokazivala da je u pekari pronađena količina arsenika dovoljna za ubijanje otprilike 60.000 ljudi. Spekulisalo se da osvetnici u žurbi nisu namazali dovoljno debeo sloj otrova na hleb.loading...