GROF KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE: Miloševića je zvao BANKARSKIM PACOVOM i bio i ostao ENIGMA TITOVE DRŽAVE

Bio je mnogo toga - umetnik, pesnik, nadrealista, filozof, ratnik, general, državnik, bogataški sin, genijalni vojskovođa, sportista, komunista... i, iznad svega - enigma Titove Jugoslavije.

Wikipedia/Stevan Kragujević

Konstantin Koča Popović rođen 14. marta 1908. godine u Beogradu, u veoma uglednoj beogradskoj porodici industrijalaca i trgovaca. Studirao je filozofiju na Sorboni, bio je filozof, pesnik nadrealista, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društvenopolitički radnik SFRJ, general-pukovnik JNA, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

Wikipedia

– Sredinom 20-ih godina prošlog veka, u Parizu je otkrio nadrealizam, družio se sa Salvadarom Dalijem i Andreom Bretonom. Bio je osnivač “beogradske nadrealističke grupe”. Neke svoje pesme objavio je pod pseudonimom Grof – objašnjava istoričar Ognjen Karanović na nedavno održanoj tribini “Koča Popović – grof komunističke Jugoslavije” u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

TAJNA SA DEDINJA: Zašto je BAŠ JOVANKA postala Titova žena i kako to da sa njihovog venčanja NE POSTOJI NIJEDNA FOTOGRAFIJA?

Godine 1933, sa Đorđem Jovanovićem i Oskarom Davičom, pristupio je KPJ. Opredelio se za poeziju socijalnog realizma i komunizam, rekavši da je u Parizu doživeo snažnu impresiju komunizmom u vreme kada je čovečanstvo bilo pred smrtnom opasnošću – fašizmom.

Nekoliko godina kasnije, hrabro se borio u Španskom građanskom ratu, na svim frontovima, uključujući i završne borbe za oslobađanje Madrida.

– Borbu protiv fašizma Koča Popović je nastavio u redovima Vojske Kraljevine Jugoslavije. Potom je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe od jula 1941. godine. Bio je komandant Kosmajskog partizanskog odreda, zatim i Posavskog partizanskog odreda. Pod njegovom komandom ovi odredi su vodili brojne bitke i izvojevali mnoge slavne pobede, među kojima je i bitka na Neretvi – istakao je Karanović.

U posleratnom periodu bio je načelnik Generalštaba JNA. Aktivnu vojnu službu okončao je 1953. godine i posvetio se politici. Bio je na visokim političkim položajima.

TAJNA SMRTI JOSIPA BROZA: 38 godina posle, maršalov lični lekar otkrio – ovo su bile TITOVE POSLEDNJE REČI

Koča Popović na čelu jugoslovenske delegacije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Foto: Wikipedia

Iz političkog života povukao se 1972. godine, posle zbivanja u Hrvatskoj i Srbiji tzv. čistki liberala. Prethodno se sastao sa Titom poslednji put.

– Nakon toga samo dva puta se pojavio u javnosti – 1973. na proslavi tri decenije od bitke na Sutjesci i 1980. godine na Titovoj sahrani, kada je bio član počasne straže – kaže istoričar.

NIJE NI AMERIKA NI RUSIJA! Na TITOVU SAHRANU došao je CEO SVET, ali ova država je poslala NAJVEĆU DELEGACIJU

Godine 1989. dao je oštar intervju o vladavini Slobodana Miloševića, nazvavši ga bankarskim pacovom. Za rešenje problema na Kosovu i Metohiji tada je predlagao formiranje tzv. republike Kosovo.

– Sve je to zaista interesantno kada ne bismo znali da su upravo komunisti napravili probleme na KiM – kazao je Karanović, podsetivši da je Srbija oslobodila Kosovo i Metohiju 1912. godine, uključila ga u srpsku, a potom i u jugoslovensku državu, ali su 1945. komunisti, među kojima je bio i Popović, stvorili Autonomnu Pokrajinu Kosovo, zabranili povratak Srba proteranih u ratu, a potom podsticali naseljavanje albanskog stanovništva iz Albanije na KiM.

Godine 1985. iznet je predlog da Koča Popović bude unapređen u čin generala armije, što je trebalo da bude nagrada za izuzetno komandovanje završnim operacijama u oslobađanju Jugoslavije, ali je on to priznanje odbio.

Umro je u Beogradu 20. oktobra 1992. godine.