GUGL I VIKIPEDIJA GREŠE! Ceo svet slavi ROĐENDAN IVE ANDRIĆA danas, a on je rođen POTPUNO DRUGOG DATUMA

Većina javnost rođendan jedinog našeg Nobelovca obeležava 9. okrobra tj. na današnji dan. Međutim, to je zapravo možda potpuno pogrešan datum!

Wikipedia/Stevan Kragujević/Kolaž

Ovih dana obeležava se 126 godina od rođenja Ive Andrića. Kaže se “ovih dana” jer o tome kada je naš Nobelovac rođen postoje dva podatka. Jedni kažu 9. drugi 10. oktobra 1892. godine! 

Ivo Andrić
Vikipedija

Naime, rođenje Ive Andrić bilo je prilično neobično. Njegova majka Katarina je bila u gostima kod rodbine kada je, pre vremena, dobila trudove, pa se i porodila u Docu kod Travnika.

Andrić se rodio u noći između 9. i 10. oktobra, a kako je bila prošla ponoć datum njegovog rođenja je zapravo 10. oktobar 1892. godine!

Pitali su IVU ANDRIĆA da održi GOVOR na dodeli Nobelove nagrade… Ono što je rekao I DANAS SE PREPRIČAVA

Zabuna je nastala jer je u crkvenim knjigama i nekim dokumentima iz detinjstva budućeg književnika kao datum njegovog rođenja naveden 9. ali u svim dokumentima za koje je podatke dao sam Nobelovac navodi se 10. Kao dokaz prilogu da je Anrdić zapravo tada rođen ide i podatak da je 10. slavio svoj rođendan čitavog života. 

Lična karta Ive Andrića u kojoj se vidi kao datum rođenja – 10. 10. 1892. Foto: Wikipedia

Dileme o datumu rođenja slavnog pisca krenule su još za njegovog života. Skroman, kakav je bio, Andrić nije želeo da tome pridaje naročitu pažnju.

– Pa, koga interesuje u koji datum i u koji sat sam ja rođen – odgovorio je na pitanje jednog novinara.

Pronašli smo ADRESE na kojima su u Beogradu ŽIVELI NAŠI NAJVEĆI PISCI i – na momente nas je SRAMOTA (FOTO)

U novije vreme, grešku je proširio Internet. Na celoj prvoj strani Gugla pored imena Ive Andrića naći ćete 9. oktobar kao datum rođenja, a ista situacija je i sa omiljenim izvorom informacija savremenog čoveka – Vikipedijom.

Spomen muzej i zadužbina Ive Andrića u Beogradu pak, mesto je gde će vam i danas objasniti grešku. Oni na dan rođenja Nobelovca – 10. OKTOBAR tradicionalno dodeljuju Andrićevu nagradu.