HAJDE DA MENJAMO PLANETU: Uskoro ćemo do Marsa stizati za TRI DANA?

Spejs šatl
pixabay.com

Trenutna tehnologija dostupna čovečanstvu trebalo bi da odvede ljude na četvrtu planetu od Sunca za šest meseci, ali naučnici iz NASA rade na skraćivanju puta na samo tri dana.

 

Naučnici NASA rade na novoj laserskoj tehnologiji pomoću koje će letelice moći da stignu do Marsa za samo tri dana. Radi se o fotonskom pogonu, koji koristi lasere. Umesto fotona iz sunčevih zraka, sistem će koristiti lasere sa Zemlje.

Najnoviji napredak bi mogao da pretvori naučnu fantastiku u naučnu stvarnost. Nema razloga da ne uspemo. Sistem je potpuno prilagodljiv, tako da funkcioniše od sitnog modela pa do ogromne veličine – izjavio je naučnik Filip Lubin sa Univerziteta u Kaliforniji.

On je priznao da se tehnologija ne bi odmah koristila za misije na Mars, nego za letelice opremljene sa integrisanim optičkim komunikacijskim sistemima i senzorima u kombinaciji sa pogonom.

Moramo da razmislimo o našoj strategiji ili da odustanemo od naših snova o putovanju do zvezda ili da sačekamo tehnologiju koja danas ne postoji. Svi sanjamo o putovanjima ljudi do zvezda kako je to opisano u knjigama i filmovima, ali to realno nije u našoj moći, niti je jasno kojim putem trebamo da krenemo – dodao je Lubin.

On i njegov tim su dobili dozvolu NASA-e da demonstriraju novi sistem.

Mogli bismo da pošaljemo robotsku letelicu na Mars na nekoliko dana. Ako biste želeli da pošaljete šatl, bilo bi potrebno mesec dana. U krugu od 25.000 svetlosnih godina od Zemlje nalaze se potencijalno naseljive egzoplanete – završio je Lubin.