TAJNA NAJPOZNATIJE RUKE: Otvorenu ŠAKU jedne žene veličaju SVE RELIGIJE SVETA

Hamsa - Mirjamina ruka - Fatimina ruka
Dnevno.rs/Kolaž

Hamsa, Fatimina, Mirjamina ili Marijina ruka, amajlija je koja je prisutna u celom svetu. Slave je sve avramske religije i nadaleko je čuvena kao simbol vere, odanosti i zaštite.

 

Hamsa na arapskom jeziku znači pet (poput pet prstiju na ruci), a to je bio čaroban broj za stare Semite. Ova petoprsta šaka poreklo vodi još iz Mesopotamije, gde je bila posvećena asirsko-vavilonskim boginjama Ištar i Inani, kao znak zaštite.

Avramske religije je zbirni pojam za monoteističke religije koje vuku poreklo iz zajedničke tradicije “praoca” Avrama (Abrahama ili Ibrahima). 

Avramske religije poštuju hamsu, amajliju u obliku ljudske šake. Ona se u islamu naziva Fatimina ruka – prema Muhamedovoj ćerki Fatimi Zahri, dok je u judaizmu Mirjamina, a u hrišćanstvu Marijina ruka – prema Isusovoj majci. Mali broj Hrišćana poštuje ovaj simbol i reč je uglavnom o vernicima sa teritorije Levanta.

ISLAM

 

Fatima al Zahra (“Al Zahra” – ona koja sija) bila je kćer proroka Muhameda i njegove prve žene Hatidže. Bila je udata očevim rođakom Alijem i jedino dete koje je Muhamedu podarilo unučad.

Šiiti veruju da je Fatima čista, u potpunosti bez greha, a njenu ruku smatraju simbolom zaštite, moći i snage. Ujedno, pet prstiju na njenoj ruci predstavljaju pet stubova islama: šehadet (vera), namaz (molitva), zekat (humanost), zaum (post), hadžiluk (poseta Meke).

Legenda islamskog folklora kaže da je Fatimina ruka simbol vere i vernosti. Naime, Fatimin muž Ali je jednog dana doveo novu ženu u kuću. Fatima, koja je tada kuvala, ispustila je kutlaču i, potrešena dolaskom nove Alijeve žene, nastavila je da meša jelo golom rukom – ne primećujući opekotine na ruci.

JUDAIZAM

Hamsa je “zalutala” u judaizam preko Sefarda, španskih Jevreja, koji su imali priliku da ovaj simbol vide na Alhambri, najpoznatijoj islamskoj tvrđavi u južnoj Španiji u 14. veku. Jevreji su preuzeli simbol za koji kažu da simbolizuje pet knjiga Tore (Postanje, Izlazak, Leviti, Brojevi i Ponovljeni zakoni). Danas je ova petoprsna šaka najviše u sprezi sa kabalom, ali koristi se i u nekim obredima i može se naći po svim hebrejskim prodavnicama.

Često se u judaizmu hamsa naziva Mirjaminom rukom, po sestri Mojsijevoj. Njena ruka 40 godina je navodila narod Izraela do vode kroz pustinju kojom su tumarali do Obećane zemlje.

 

Amajlija Mirjamine ruke sa hebrejskim natpisom, foto: Wikipedia