Godine 1925. tridesetpetogodišnji Adof Hitler tek što je završio svoju kratkotrajnu robiju zbog učešća u neuspešnom državnom udaru i napisao svoj manifest - čuvenu autobiografiju "Mein Kampf". Bio je i više nego spreman da osvoji svu vlast u Nemačkoj.

 

Jedan od Hitlerovih najvećih talenata bio je govorništvo. Svoje retoričke sposobnosti razbio je u pivnicama širom bavarske gde je svoje bombastične rečenice započinjao na smiren i precizan način, kako bi okupirao fokus lokalne publike, da bi kasnije, u ekstazi i eskalaciji emocija, u potpunosti hipnotisao pobunjenu (i sve pijaniju) masu.

Ipak, većina ljudi ne zna da ovaj talenat za manipulaciju i širenje skoro manijačke energije Hitleru nije bio prirodno urođen. Naime, budući diktator jeste bio ekstremno samouveren kada je u pitanju ono što je govorio, ali je želeo i da njegov vizuelni nastup bude u istoj meri ubedljiv i samouveren kao i njegova retorika.

 

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 102-13774 / Unknown Heinrich Hoffmann / CC-BY-SA 3.0

Za ove svrhe, Hitler je tražio od svog privatnog fotografa Hajnriha Hofmana da ga fotografiše dok vežba govore. Hitler je testirao različite poze, gestikulacije i izraze lica, kako bi procenio da li deluje državnički samouvereno ili samo glupo, piše portal Mashable.com.

– Danas imamo sliku Hitlera skoro kao lakrdijaša, ali njegovi govori su zaista uspevali da navedu ljude da iskreno poveruju da će ih on povesti u bolje sutra – kaže Rodžer Murhaus, britanski istoričar i dodaje da je Hitler po mnogo čemu bio pravi moderni političar koji je vodio računa o tome kako izgleda kao i o javnom imidžu.

 

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 102-10460 / Hoffmann, Heinrich / CC-BY-SA 3.0

Iako je Hitler naredio Hofmanu da uništi ove fotografije, jer je smatrao da su mu “ispod svake časti”, fotograf ih je ipak sačuvao u svom studiju, i kasnije objavio u memoarima, pod naslovom “Hitler je bio moj prijatelj”.