HITLEROV POKLON JUGOSLAVIJI: I danas ponosno stoji u Beogradu i svako ko poseti AVALU mu se divi (FOTO)

Iako većina Beograđana to ne zna, u glavnom gradu Srbije postoji mnogo objekata i mesta izgrađenih tokom Drugog svetskog rata, nečega što bismo mogli nazvati "nacističkim nasleđem". Ipak, samo je jedan "dar" Adolfa Hitlera Beogradu sačuvan do današnjih dana!

Wikipedia/Kolaž

Svi oni koji su ikada posetili Avalu sigurno su videli Hitlerov poklon Beogradu… Samo što nisu znali u šta zapravo gledaju!

Ovom prilikom vam skrećemo pažnju na jednu neobičnost ove planine. Naime, Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem. Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške… I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.

Upravo ti čempresi poklon su nemačke vlade na čijem je čelu tada bio Adolf Hitler, Kraljevini Jugoslaviji sa izričitom molbom da budu posađeni u okviru kompleksa kao simbol mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata.

Nacisti su umalo osvojili ceo svet, ali ovo je bio JEDINI GRAD U JUGOSLAVIJI KOJI JE ADOLF HITLER POSETIO (VIDEO)

Tek zasađeni čempresi, Foto: Beogradske opštinske novine

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku. Parola projekta bila je “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti” i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

HITLER GA JE MOLIO, ČERČIL PRETIO: Ovaj čovek se UBIO jer nije hteo da sa nacistima NAPADNE JUGOSLAVIJU

Wikipedia/Ujambor

Nažalost, danas znamo da je sve bila farsa… A četinari na Avali ostali su ga nemi podsetnik toga.