“Hjustone, imamo problem”: Da nije bilo Tita, Amerikanci ne bi sleteli na Mesec?!

Tito i Jovanka
Commons Wikipedia

Reč je o jednoj od najluđih teorija zavere iz perioda Hladnog rata - Da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspeli da slete na Mesec?

 

Na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku u aprilu će premijerno biti prikazan film “Houston, we have a problem” slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi jednom od najveće teorije zavera iz perioda Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspeli da slete na Mesec?

U najavi filma navodi se da je Jugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine.

Prema tvrdnjama autora, SAD su krajem 1960. godine saznale za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961 Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, dakle samo dva meseca nakon toga, tadašnj predsednik Džon Kenedi najavio je odlazak na Mesec.

U trejleru se može čuti kako čovek, koji je o svemu tome bio dobro obavešten, govori da je “falsifikovao skice i ulepšavao rezultate probnog lansiranja”.

Detalji priče, za koju NASA godinama tvrdi da nije istinita jer nema dokaza, izneti su sledećim redom.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima, koji je tajno razvijan u objektu ‘505’ – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, blizu granice Hrvatske i BiH.

Zahvaljujući ovom velikom “poklonu”, Amerikanci su poslali prvog čoveka na Mesec, Jugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzemni svemirski centar u Evropi, a tamo su se navodno čak i proizvodile rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovno posećivali središte NASA-e u Hjustonu.

Bil Beri, NASA-in istoričar, već je jednom demantovao ovu priču, i rekao da, čak i da je istina da je Kenedi od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u sletanju na Mesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.

Za nešto više od mesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom delu Evrope) o jednoj od najluđih priča iz bivše Jugoslavije biće predstavljen svetskoj javnosti, a trejler se završava rečima Ričarda Niksona: “Zbrisaćemo te jugoslovenske k***ine sinove s lica zemlje. Mislim to ozbiljno.”