Hladno vam je? Stisnite zube, nije to ništa u odnosu na to kako je bilo NAJHLADNIJE BEOGRADSKE ZIME IKADA (FOTO)

Đumrukana
Wikipedia

Kad vidite ovako nešto shvatite da trenutni vremenski uslovi i nisu tako loši!

 

Prema izveštajima hidrometeorologa i vestima koje ovih dana stižu iz regiona, ali i Srbije, najhladnije godišnje doba rešilo je da nam stvori ozbiljne probleme. Ipak, sve ovo dosta je daleko od najhladnijih zima koje su umele da u sneg i led bukvalno okuju srpsku prestonicu.

To je bila zima!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije čuva podatke počev od 1970. godine. Ipak, i pre toga, ostali su zapisi o snegu i ledu koji su znali da zatrpaju Beograd, a stariji sugrađani će vam reći da pamte dane kada se preko Save i Dunava moglo i peške jer su bili potpuno zaleđeni!

Ostaje zabeleženo da je zima davne 1891. godine u Srbiji bila najhladnija! Prosečna temperatura vazduha tada je bila minus 4,5 stepeni Celzijusovih. 

U 20. veku, nauka beleži zimu 1928/1929 godine kada je u Beogradu prosečna temperatura bila minus 4,1 stepeni. Tada je u prestonici izmerena najniža temperatua i to od neverovatnih 25,5 stepeni ispod nule!

Tada je oboren još jedan rekord – snežni pokrivač neprekidno je prekrivao Beograd tokom 41 dana, a reke su bile zaleđene puna dva meseca!

Sankama preko Save

Rečni saobraćaj bio je sasvim paralisan, a brodovi koji su se našli u vodi ostali su zarobljeni mesecima. Led na Savi bio je toliko debeo da se sa jedne strane moglo prelaziti na drugu peške ili, još bolje, sankama sa upregnutim konjima. 

Odjednom trenutni vremenski uslovi i ne izgledaju tako loše, zar ne?