Holivudska lepotica kojoj je Hičkok UNIŠTIO život, samo zato što ga je ODBILA (FOTO)

Tipi Hedren
en.wikipedia.org/

Hteo je samo nju. Bila je glavna zvezda u dva njegova filma, ali joj je to donelo samo nesreću

 

Tipi Hedren glumila je glavnu ulogu u filmovima Alfreda Hičkoka “Ptice” i “Marnie”. Sada je u svojoj knjizi odlučila otkriti strašnu istinu o slavnom redatelju.

Tipi tvrdi da je legendarni redatelj bio bolesno opsednut njom te ju je zbog toga maltretirao i iživljavao se na njoj.

Kada ju je Hičkog angažovao, Tipi je imala 31 godinu, manekenska karijera joj je bila pri kraju, bila je razvedena i sama odgajala 4-godišnju kćerku Melani (Grifit).

Alfred ju je nazvao i ponudio joj ugovor i uopšte ga nije zanimalo da li zgodna plavuša za da glumi. Sa suprugom Almom pomagao joj je da nauči probni tekst koji je filmski studio Universal zahtevao da prođe.

Svoj veliki plan o tome da bude glavna zvezda “Ptica” otkrio joj je na jednoj zabavi gde joj je poklonio zlatni broš s tri ptice na njemu. U Holivudu su se svi pitali zašto je ulogu u tako velikom projektu ponudio nepoznatoj osobi, ali Hičkok je insistirao na njoj.

Ubrzo ju je počeo tretirati kao svoje vlasništvo. Kasnije je saznala da je Šonu Koneriju i Rodu Tajloru, s kojima je glumila, zabranio da joj se približavaju.

Dok je hodala po setu on bi je jezivo prosmatrao, poludeo bi kada bi pričala s muškarcima sa kojima je radila, a njegovo ponašanje je uznemiravalo celu ekipu.

“Žao mi je što prolaziš kroz sve ovo”, u jednom trenu joj je rekla koleginica na setu. 

Jedan dan ju je u hotelu nasilno pokušao poljubiti pred svima, videli su to ljudi koji su radili s njima i mnogi gosti hotela, piše. Ona je vrisnula, odgurnula ga od sebe i pobegla u sobu.

Dan nakon toga snimala je scenu u kojoj je napadaju ptice dok je u govornici. Nekako se jedna mehanička ptica zabila u staklo i krhotine su se prosule po njenom licu. Tipi se i danas pita da li je to bio način na koji ju jekažnjavao što ga je odbila.

Jednom ju je saterao u ugao i zamolio da ga dira na setu, a njegova lična asistentkinja stalno ju je nagovarala da ide na piće ili na večeru s njim. Čak ju je i sledio i analizirao njen rukopis. Ona je sve to odbijala i držala distancu tokom celog snimanja.

 

Sledilo je snimanje scene u kojoj je napadaju ptice dok je zarobljena u spavaćoj sobi. Pomoćnik redatelja joj je došao i rekao da su se mehaničke ptice pokvarile i da će scenu snimati s pravim pticama. Ona je hrabro ušla u kavez izgrađen u spavaćoj sobi i čekala trenutak kada će na nju pustiti podivljale ptice.

“Bilo je to ružno, brutalno i nemilosrdno”, kaže. 

Nakon toga su joj, za neke druge scene, pričvrstili žive ptice na telo pa i za rame. Jedna joj je skoro ozledila oko. “Neću više”, viknula je i zaplakala u jednom trenutku.

Taj put su je ostavili samu na setu, jedva se vratila kući, a celi vikend je pada u nesvest od šoka i iscrpljenosti. Kada je u ponedeljak ponovno došla na snimanje, onesvestila se u garderobi. Pod lekarskim nadzorom je bila nedelju dana.

“Ptice” su postale hit, a ona zvezda.

Sledeći projekt koji je morala odraditi zbog dvogodišnjeg ugovora s Hičkokom bio je film “Marnie” o ženi koja je doživela seksualne traume. Šon Koneri je glumio njenog šefa koji je natera u brak i želi da se suoči sa svojim patološkim strahom od muškaraca. Njihove prve bračne noći, on je siluje.

Ona je uverena da je taj film ostvarenje Hičkokove fantazije o njoj. Za vreme snimanja tog filma on je naručio masku napravljenu prema Tipinom licu, iako za to uopšte nije bilo potrebe u filmu. Garderoba joj je bila smeštena kraj njegove kancelarije, a on je mogao neprimećeno ući kroz zadnja vrata.

Stalno joj je govorio o tome kako je želi, a jednom joj je izjavio i ljubav. Ona je ponovno pobegla.

 

Jako ga je naljutila i nakon nekoliko dana pozvao ju je u kancelariju gde je napao.

“Ne želim da pričam o tome, ali bilo je jako perverzno i traumatično”, kaže. Što se ona više borila, on je postajao agresivniji. Tada joj je rekao: “Uništiću ti karijeru i nećeš moći izdržavati ni kćerku ni roditelje”.

To se i dogodilo. Blokirao je njenu nominaciju za Oskara, prekinuo svaku mogućnost za njezinu moguću suradnju s nekim drugim redateljima i pobrinuo se da više nigde ne glumi.

Ipak, ona se borila, piše Daily Mail.

“Možda mi je uništio karijeru, ali nije mi uspeo uništiti život”, kaže žena čija je kćerka Melani Grifit, a unuka zvezda filma “50 nijansi sive”, Dakota Džonson.