SVE TAJNE HOTELA MOSKVA: Misterija sobe 322 i otkud kamile na Terazijama?

Hotel Moskva
Privatna arhiva hotela Moskva

Sobe beogradskih hotela kriju tajne kakve niko ne može ni da pretpostavi, a samo jedan delić o onome što se desilo u njima može da zaprepasti čudnovatošću. Ipak, da nije bilo tih dešavanja, ne bi bilo ni legendi koje se prepričavaju, a za koje se ne zna zna jesu li istinite ili ne.

 

U sobama glamuroznijih prestoničkih hotela odsedaju uglavnom stranci, ali kada su u pitanju navike – nema razlike – svako je čudan na svoj način.

Naš hotel ima stalne goste koji borave u istim sobama, na primer 423, 124, 323, kao i u apartmanu 322. Pomenute sobe su komforne, lepe i sa lepim pogledom i kao takve ostavljaju prijatan utisak na gosta. Samim tim, naši posetioci osećaju posebnu vezu sa tim sobama i žele da borave isključivo u njima – rekla nam je Slavica Pešić, marketing menadžer hotela Moskva.

Zaposleni u hotelu uvek se trude da ispune svaki zahtev gosta, pa su tako ostala zabeležena dva neubičajena zahteva važnih gostiju.

Kada je sedamdesetih godina jedan od nesvrstanih državnika došao u posetu Beogradu, odseo je u našem hotelu. Sa sobom je, priča se, doveo i nekoliko kamila koje su bile smeštene u obližnji park. Svako jutro je sveže pomuženo kamilje mleko dovoženo u hotelsku kuhinju gde je kuvano, pa hlađeno. Sve iz razloga kako bi državniku bilo servirano hladno, uz doručak, baš onako kako voli – ispričala nam je Slavica ovu zanimljivu anegdotu.

 

Robert Meknamara, koji je bio Sekretar odbrane SAD u kabinetu predsednika Kenedija i Džonsona, jednom prilikom je odseo u Moskvi.

Ovaj visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, pričaju zaposleni, bio je alergičan na prirodno cveće. Pa je, tokom njegovog boravka, predsednički apartman dekorisan cvećem od čiste svile – rekla je naša sagovornica.

Otvoren pre više od veka, u njemu boravio i Ajnštajn

Hotel Moskva svečano je otvoren 1908. od strane kralja Petra I Karađorđevića. Od polovine XX veka je pod zaštitom države kao spomenik kulture grada Beograda.

U istoriji dužoj od jednog veka ovaj istorijski hotel i kafeterija ugostili su preko 40 miliona ljudi, a među njima i brojna slavna imena: Albert Ajnštajn, Ana Pavlova, Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Rej Čarls, Robert de Niro, Bred Pit, Bernardo Bertoluči, Maksim Gorki, Kirk Daglas, Majkl Daglas, Mila Jovović i mnoge druge. 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!