NAJSTARIJI STANOVNIK BEOGRADA: Sigurno ste ga bar jednom videli, a niste znali njegovu priču

Cvetni trg
Beta

Drveće koje predstavlja svojevrsne spomenike prirode, izdvaja se kao botanička vrednost koja ima kulturno-istorijski značaj. Jedan od takvih gorostasa je i hrast na nedavno rekonstruisanom Cvetnom trgu.

 

Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Jedno od stabala koje se posebno izdvaja je impozantni Hrast lužnjak (Quercus robur) na Cvetnom trgu u Njegoševoj ulici. Ovaj gorostas je star više od dva veka i ubraja se u najstarije botaničke Spomenike prirode u prestonici.

Stručnjaci smatraju da je ovo drvo koje odoleva zubu vremena već dva veka, zapravo ostatak nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala na većem delu Vračara, sve od Cvetnog trga do Manježa. Drveće koje se nalazilo na tom prostoru je isečeno kako bi se izgradila pijaca u prvoj polovini 19. veka, a 1958. godine i prva samoposluga na Balkanu i samo je jedan hrast ostao da svedoči o nekadašnjem izgledu ovog prostora.

Sa visinom od 25 metara, obimom stabla 4 metra i obimom krošnje od 19 metara, hrast se izdvaja u urbanom tkivu kao zeleni akcenat koji zauzima impresivnih 2,83 ara. 

Hrast na Cvetnom trgu ima izuzetan značaj kao spomenik prirode i on predstavlja horikulturnu baštinu našeg glavnog grada. Njegova vrednost je u tome što je najstarije zaštićeno stablo, star je oko 210 godina i razvio je impresivne dimenzije – poručuju iz JKP “Zelenilo-Beograd” za Dnevno.rs.

 

Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Uprkos velikoj starosti i činjenici da je pregrmeo ratove, ustanke i druge nedaće, hrast je dobrog zdravstvenog stanja, pa se sa manjim intervencijama poput povezivanja grana i redovnim merama održavanja dobro drži i pretenduje da isprati brojna dešavanja u našoj prestonici još dugi niz godina, sa velikim uvažavanjem svih onih koji zastanu da se dive njegovoj lepoti.

Ispred zaštićenog stabla hrasta stoji dvojezična informativna tabla na kojoj se nalaze svi najbitniji podaci o stablu, njegova starost, dimenzije, poreklo, biološke osobine. Do sada nije bilo pojava vandalizma na stablu i koliko smo upoznati, Vračarci su veoma upoznati i ponosni na svoj zaštićeni hrast – ističu u JKP “Zelenilo-Beograd”.

 

Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Postoje glasine da je prilikom izgradnje objekta koji je nekada bio salon automobila na Cvetnom trgu, a danas je “Maxi Exclusive” samoposluga, postojao predlog da se hrast iseče. Međutim, on je pregrmeo ovu izgradnju, kao i renoviranje Cvetnog trga sprovedeno krajem prošle godine. Iz JKP “Zelenilo-Beograd” poručuju da u ovom gradskom preduzeću nikada nije bilo pomena o seči Hrasta na Cvetnom trgu. 

Sigurno bi hrast, kao najstariji živi stanovnik Beograda, imao brojne priče i anegdote, ali nama su danas njegove dogodovštine malo poznate, verovatno izgubljene prenošenjem sa generacije na generaciju ili zaboravljene u vremenu.

Cvetni trg je zadržao istu namenu što ga čini posebno vrednim u istoriji nastanka Beograda. Stablo hrasta lužnjaka je više od dva veka uspelo da opstane u tom prostoru, između samoposluge i izuzetno frekventne saobraćajnice, i da svojim impresivnim dimenzijama ulepšava ovaj deo urbanog jezgra starog Beograda – navode u JKP “Zelenilo-Beograd”.

Hrast na Cvetnom trgu je prvi put zaštićen 1980. godine, a zatim i u postupku revizije 2001. godine, kao predstavnik vrste hrasta lužnjaka i jedan od retkih primera nekadašnjih hrastovo-jasenovih šuma na ovim prostorima. Kao Spomenik prirode, ovo drvo se izdvaja kao očuvani deo prirode posebnih vrednosti i odlika zbog čega kao dobro od opšteg interesa uživa posebnu zaštitu.

U okviru ustanovljenog režima zaštite, a u skladu sa Rešenjem o zaštiti, sprovode se sve biološke mere zaštite i nege koje su neophodne za vitalnost nekog zaštićenog stabla. Pored redovnog monitoringa – praćenja stanja stabla, tu su i mere uklanjanja suvih i prelomljenih grana, sanacija promena na deblu i debljim primarnim granama, prihrana preko korena mineralnim đubrivom. Velike primarne grane su pre desetak godina povezane i stabilizovane metalnim sajlama kako bi se zaštitile od preloma, a funkcija sajli se redovno kontroliše – poručuju iz JKP “Zelenilo-Beograd” za Dnevno.rs.

Imajući u vidu značaj ovog impozantnog stabla, sledeći put kada se nađete na Cvetnom trgu, zastanite i odajte počast ovoj starini, uživajte u senci koju baca njegova krošnja, pomirišite sveži vazduh koji se oko njega širi i sa setom pomislite na sve ono čemu je imao prilike da posvedoči.